„Ünnepélyes” tanévnyitó a marosvásárhelyi római katolikus líceumban

A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Templomban kezdte a tanévet a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz besorolt marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum 362 diákja. A tanévnyitón felolvasták az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány dokumentumát, amely szerint érvényét veszítheti a marosvásárhelyi önkormányzattal kötött bérleti szerződés arra az ingatlanra, amely a jogi személyiségét elvesztő katolikus líceum diákjainak és egy román állami iskolának ad otthont, ha a hatóságok nem teszik lehetővé, hogy az épületben továbbra is működhessen a Római Katolikus Teológiai Líceum.

Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő elmondta, hogy a templomban tartott évnyitót követően megengedték, hogy az Unirea főgimnázium udvarán tartsák meg az ünnepélyes megnyitót, ahol a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója üdvözölte a tanulókat.

tanevnyito_2_Boda_l_g
Gyermekek és szülők a Keresztelő Szent János Templomban tartott tanévnyitó ünnepségen – Fotó: Boda L. Gergely/ MTI

A főtanfelügyelő hozzátette, nem voltak gondok, és abban reménykedik, hogy a ráció győzött, s mindenki a gyerekek érdekeit tartja majd szem előtt. A Maros megyei tanfelügyelőség igazgatótanácsa pénteken arról döntött, hogy a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolják be a Római Katolikus Teológiai Líceum osztályait. Ioan Macarie azt is elismételte, hogy nem költöztetik el az épületből a tanulókat és a tanárokat, csupán az adminisztratív tevékenységek tartoznak majd a Bolyai Farkas Líceum hatáskörébe, amíg végleges döntés születik a katolikus líceum megalapítására vonatkozóan.

A Római Katolikus Teológiai Líceum működése körüli problémák 2016 novemberében kezdődtek, amikor az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást indított Ştefan Someşan volt tanfelügyelő és Tamási Zsolt-József volt igazgató ellen az iskola létrehozásával kapcsolatos ügyben.

A címképen: vonulnak a Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai a Keresztelő Szent János Templomban tartandó tanévnyitó-ünnepségre – Fotó: Boda L. Gergely/ MTI.

Az Agerpres jelentése nyomán.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.