Új szobrok, új tanév, új remények

Habár az utóbbi napokban több támadás is érte Székelyudvarhely városát román oldalról – országos szintű botrányt keltett a miccs-ügy, zászlók miatt beperelték a városvezetést és nehezményezték, hogy a Székelyföldi Legendárium csapata saját értékeinket népszerűsíti a MOL-töltőállomásokon is forgalmazott térképeken – , jó látni, hogy működik és tárgyiasul az anyaországi gondoskodás. A segítségnyújtásra itt és most nagyobb a szükség, mint valaha.

kicsi1

Helyi elképzelés alapján újult meg a Benedek Elek Pedagógiai Líceum, az új- és az ó-kollégiumi épület által közrezárt tér. Vasárnap leleplezték a református kollégium javára adományozó gróf Bethlen János (1613-1678) – Gergely Zoltán alkotása – , az iskola és templomépítő Baczkamadarasi Kis Gergely (1737-1837) rektor-professzor – Zavaczki Walter munkája – és az 1910-11-ben emelt új épület létrehozója, 26 éven át igazgatója, Gönczi Lajos (1852-1929) – készítője Sántha Csaba – szobrait, az iskola egykori diákjának, Benedek Eleknek (1859-1929) a szobra pedig hátrébb, de mégis kiemelt helyre került, ahol továbbra is jól érvényesül, hiszen az utcáról is külön megközelíthető. Ez a tér a helyiek és az idelátogatók által így belakható, az iskola pedig saját rendezvényei alkalmával használhatja, s ezáltal megmutatkozhat olykor a külvilágnak, sugallhatja, hogy milyen élet zajlik a falai között.

kicsi2.jpg

Az ünnepséget ünnepi istentisztelet előzte meg a Belvárosi Református Templomban, majd a helyi vezetők és vendégeik, Magyarország kormányának küldöttei – élükön Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével – leleplezték az új szobrokat és használatba adták a teret. (S.M.)

egyhazi_es_vilagi_vezetok_LCS
Egyházi és világi elöljárók – köztük Balog Zoltán (EMMI) miniszter (j1), Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Intézet (NSKI) elnöke (j2) és Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere az ünnepség végén készült csoportképen – Lőrincz Csaba felvétele

A magyarok súlyos helyzetben a történelmük felé fordulnak, erőt, bátorítást merítve – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap Székelyudvarhelyen, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium átépített udvarának avató ünnepségén. A sokszázéves múlttal rendelkező székelyudvarhelyi református kollégiumot a miniszter ebből a szempontból is nagyon értékes helynek nevezte, és üdvözölte, hogy a felújítás nyomán nyitottá vált a kollégium “Nekünk itt újra teret kell nyerni és higgyük el, a reformáció nagy felismerése, mi akkor nyerünk teret, ha teret engedünk az élő, szabadító Istennek életünkben” – jelentette ki Balog Zoltán.

Kifejtette: a magyarság megmaradását tekintve fontosak a kisebbségi jogok, a törvények, a jó célra fordított pénz, de minden azon múlik, vannak-e olyan emberek, akik a közösségi célokra fordítják energiájukat, vannak-e a közösségnek olyan iskolái, amelyek a közjó szolgálatára tudják nevelni diákjaikat.

Balog Zoltán szerint a kormánypolitikának össze kell hangolnia a közösség szolgálatát és az emberek egyéni gyarapodását.

szu1
Balog Zoltán miniszter beszél a Belvárosi Református Templomban – Fotó: Bartos Gyula/EMMI/MTI

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a székelyudvarhelyi hálaadó istentiszteleten azt mondta: a kárpát-medencei magyarság megmaradásának egyetlen esélye a keresztény újjászületés. Ennek – a család és templom mellett – az iskola egyik alappillére: ezért van szükség felekezeti oktatásra, hogy a családok necsak anyagi, hanem szellemi örökségüket is átadják a felnövekvő nemzedékeknek – mutatott rá a püspök.

szu2
Fotó: Bartos Gyula/MTI/EMMI

A tér felújítása során az iskola egykori diákja, Benedek Elek szobrát áthelyezték, jól láthatóvá tették az iskola felújított főépületének homlokzatát, a terület alkalmassá vált iskolai ünnepségek megrendezésére. Vasárnap szobrot avattak a tanintézet életében döntő szerepet vállaló személyiségek emlékére: Bethlen Jánosnak, az iskola alapítójának, Baczkamadarasi Kis Gergely névadónak, az iskolát a 18. században megújító rektor-professzornak, valamint Gönczi Lajosnak, a főépület építőjének.

kicsi4

Az idén alapítóinak emlékévét ünneplő székelyudvarhelyi református kollégiumban szeptember 11-én több mint hétszáz diák kezdi meg a tanévet. Az épület és az iskolaudvar felújítását 2013 és 2017 között az Emberi Erőforrások Minisztériuma 36,5 millió forinttal támogatta.

kicsi5

A címképet és a fenti írásban külön meg nem jelölt felvételeket Simó Márton készítette.

Forrás: Baranyi László/MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.