Homoród-mente Népviseletben IV. – a találkozó részletes programja

Amint arról a korábbiakban beszámoltunk, idén a Nagy-Homoród völgyében fekvő Homoródszentmárton községhez tartozó Városfalván kerül sor a Homoród-mente Népviseletben IV. rendezvényre, amelynek főszervezője a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. Társszervező a Városfalva Egyesület, partner Homoródszentmárton Község Önkormányzata – tudtuk meg Mihály János történésztől, az NSKI munkatársától, aki a rendezvénysorozat ötletgazdája, s ezt a szép programot még a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársaként, Hargita Megye Tanácsa támogatásával indította útjára Lövétén négy évvel ezelőtt.

Homorodmente nepv_Hsztpal-Varosfalva 2017 - meghivo_Page_kicsi
Mivel a városfalvi unitárius templom a felújítási munkálatok miatt nem használható, ezért az ökumenikus istentiszteletre Homoródszentpálon kerül sor.

Szeptember 16-án, szombat reggel tíz órától veszi kezdetét a regisztráció a szentpáli templomkertben, ahol az érkező vendégeket és a népviseletbe öltözött résztvevő csoportokat kaláccsal és pálinkával várják. Az érdeklődők itt belelapozhatnak a harmadik alkalommal napvilágot látott Homoród-mente című alkalmi lapba is.

homorodszentmartoniak
Homoródszentmártoniak népviseletben – archív felvétel

Ezt követően (fél tizenegytől) a vendégek és a népviseletes csoportok a szentpáli unitárius templomban egy ünnepélyes ökumenikus istentiszteleten vesznek részt. Az istentiszteletet Lőrinczi László Botond városfalvi unitárius lelkész, Both Dávid homoródkarácsonyfalvi plébános és Fülöp Szabolcs dályai református lelkész celebrálják.

Az istentisztelet után a rendezvény Városfalván folytatódik koszorúzással, a szabadságért és a hazáért elesettek emlékhelyén. Ezt követi a népviseletben öltözött csoportok felvonulása, majd a Kovács István Művelődési Házban sor kerül, az ünnepélyes megnyitóra. Az egybegyűlteket Jakab Attila polgármester köszönti, beszédet mond Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a rendezvény fővédnöke és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője.

Az ünnepélyes megnyitót követően megtekinthető lesz az „Őseink viseletben” című archív fotótárlat – amelynek anyagát a község falvaiban gyűjtötte össze a házigazda, Jakab Lázár falubíró, Ballók Emőke óvónő, Forrai Tibor nyugalmazott pedagógus, Bágyi Bencze Jakab homoródszentmártoni kultúrigazgató, a digitális feldolgozást és nagyítást pedig Balázs Ödön fotográfus végezte –, illetve ezzel párhuzamosan a „Kárpát-medencei népviseletek” címet viselő kiállítás is megtekinthető lesz, amelyet a jászberényi Csángó Fesztivál Alapítvány és munkatársai, Papp Imre és Péterbencze Anikó hoznak el a Homoród-mentére.

Kiss_istvan_mogyorosi_9
Archív kép Atyhából

Ezt követően zajlik le a fő programpont: a már hagyományosnak mondható népviseleti bemutató.

A rendezvény, amelyre 25 település kapott meghívást, kulturális műsorral zárul. Fellép – többek között – a helyi Csillagvirág gyermektánccsoport, Gábos Berci huszár, Sorbán Enikő népdalénekes, Csáka Csaba és Nagy Csilla diákok, valamint a György László kultúrigazgató vezette szentegyházi népviseletes csoport is. Muzsikál az abásfalvi cigányzenekar. A szervezők a művelődési ház melletti kertben népi gyermekjátékok tanulását is biztosítják a rendezvény alatt, a gyerekek számára (András Andrea néprajzkutató és Csepregi Eszter óvónő vezetésével).

kapolnason2_SZK
Homoródalmásiak Kápolnásfaluban a tavalyi találkozón – Szabó Károly felvétele

A közösségépítő, hagyományt ápoló és értékmentő rendezvényre, amelyre mindenkit szeretettel várnak, célirányos autóbusz indul Kápolnásfalu–Szentegyháza–Lövéte–Homoródalmás–Homoródkarácsonyfalva–Oklánd–Homoródszentpál–Városfalva útvonalon. Indulás Kápolnásfaluból reggel 8.30-kor, hazatérés 17.00 órakor Városfalváról.

A rendezvénnyel és a szállítással kapcsolatosan a 0743039231 és a 0746281013-os telefonszámokon (Jakab Lázár, Mihály János) lehet érdeklődni.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

A címképen archív felvétel a lövétei találkozóról 2014-ből.

Az NSKI közlése nyomán.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.