Műkedvelők és kutatók tanácskoznak

A Firtos alatti kis településen hatodik állomásához érkezett az a kutatássorozat, amely fel kívánja tárni a létezett hagyományos székely falu életének különböző színtereit, s azáltal, hogy tudatosítja az értékeket, segédletet, valamiféle alternatívát igyekszik kínálni a jövőben bekövetkező eseményekhez. Az idei konferenciát szeptember 28. és 30. között tartják.

ut

Vajon mi az, ami a szellemi és a tárgyi örökségből továbbvihető? Vajon mi kell ahhoz, hogy ezek a kisközösségek fennmaradjanak és biztos kisugárzással működjenek, megtartó erőt sugározzanak a világ felé?

Túl a régészeti, történelmi és szociográfiai kutatásokon, a népi mesterségeken, a hagyományos gazdálkodáson és a népzenén, most az iskolai és a népi színjátszás vizsgálata kerül a kutatók látóterébe. Társadalomtudósok, közművelődési szakemberek, gyakorló műkedvelők találkoznak szeptember végén Énlakán, amikor bemutatják kutatási eredményeiket, de egyúttal az érdeklődők betekinthetnek a manapság zajló amatőr színjátszás életébe is, hiszen előadásokat, színműrészleteket is előadnak a vendégként érkező amatőr társulatok.

enlaka_sir-1

Az elmúlt tizenkét esztendőben Énlaka felkerült az akadémiai szintű tudományos élet térképére. Az a gyakorlat, hogy egyik évben konferenciát szerveznek, a másik esztendőben pedig kiadják könyv formájában az elhangzott előadásokat, illetve a kapcsolódó kutatási eredmények alapján készült tanulmányokat és előkészítik a következő tanácskozás tematikáját, meghívják az illetékes szakértőket és forrásokat szereznek, hiszen az ilyen magas színvonalú eseményekhez komoly háttérmunka, pr-tapasztalat és vendéglátói tapasztalat szükséges.

Túl a megőrzött népi építészeti örökségen, úgy látszik, hogy innen kívánnak mintákkal szolgálni a hagyományos életforma iránt elkötelezett kutatók ahhoz, hogy ebben a gyorsan változó világban is fennmaradhassanak jellegzetes szokásaink és a közművelődés különböző szintjei.

girland

Hamarosan közzétesszük a konferencia teljes programját is!

Szabó Károly felvételei.

Simó Márton 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.