Másfél évtized válogatott felvételei

Fotókiállítás nyílik szeptember 7-én, csütörtökön 18.00 órakor a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban Másfél évtized képesszenciája címmel. Az elmúlt tizenöt évben megszervezett udvarhelyszéki dokumentarista jellegű fotótáborok válogatott anyagából összeállított kiállítás szervezője a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa, partnerségben a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeummal.

Az évente más-más tájegységben megszervezett dokumentarista fotótáborok elsődleges célja a még meglévő, a múltat idéző épített örökség, használati tárgyak, motívumok, mesterségek, élethelyzetek, a tájban élő ember ünnep- és hétköznapjainak, a változó és tünékeny emberi arcok, a táj szépségeinek megörökítése a fotográfia eszközeinek segítségével, ám ugyanakkor a jelenkor ízlésvilága, vívmányai is lencsevégre kerülnek.

Hargita megye községeinek képi ábrázolásáról van szó, az épület- és szociofotóktól a portrékig, táj- és tárgyfotókig számtalan műfaj, téma fellelhető a felvételeken. A huszonegyedik század eleji székelyföldi települések jelenének, illetve a jelenbe még átmentett múltjának megörökítései ezek a felvételek, amelyeket Balázs Ödön, a Forrásközpont fotográfusa válogatott erre az alkalomra. A kiállított negyven nagyméretű kép a környékbeli települések 21. század eleji valóságát, a mindennapok hangulatát mutatják be.

A tárlatmegnyitón köszöntőt mond Miklós Zoltán múzeumigazgató és Lőrincz Ildikó, a Forrásközpont igazgatója. A kiállítást Róth András Lajos nyitja meg, a székelyudvarhelyi Tudományos Könyvtár őre. Népdalokat énekel Fábián Katalin, az udvarhelyszéki népdalvetélkedők egyik nyertese.

A kiállítás egy hónapon át lesz látogatható a székelyudvarhelyi múzeumban naponta 9.00 és 18.00 óra között.

www.hrmuzeum.ro

haazrezso_logo_kicsi

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont közlése nyomán.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.