Zajlik a II. Kós Károly Szülőföldkutató Tábor

A Nemzetstratégia Kutatóintézet (NSKI) második alkalommal szervez tábort kiváló tanulmányi eredményeket elérő és iskolai programokon kívül is jól teljesítő középiskolások és felsőoktatási intézményekben tanuló diákok számára augusztus 27. és szeptember 3. között Zeteváralján. A kutatótábor a szülőföldről való elvándorlás és a szülőföldön maradás kérdésköréhez kapcsolódik.

DSC00631 másolata

Ebben az évben e kérdéskört az elvándorlók eredeti lakóhelye, a kibocsátó közösségek oldaláról vizsgálják. A kutatók feltételezik, hogy a fiatalok elvándorlása mögött lényeges tényező, hogy a helyi közösség, amelyben felnőttek, mennyire vitális vagy depresszív, vagyis mennyire képes pozitív jövőképet kínálni a fiataloknak, milyen mértékben kötődnek ahhoz vagy épp menekülnek onnan („pull” és „push” hatás). Ezen vizsgálandó tényezők teszik egyedivé, úttörővé a mostani kutatást. Nem szorítkoznak egzakt mutatók (munkahelyek száma, birtokszerkezet, jövedelmi viszonyok) vizsgálatára, hanem „rejtettebb” tényezőkre is figyelmet fordítanak. Ilyenek a felekezeti hovatartozás, a település táji munkamegosztásában betöltött szerepének közelmúltbeli és történeti előképei, a lokálpatriotizmus mintázatai stb.

A Táborban résztvevő, a Kárpát-medencéből és a diaszpórából érkező, a magyarság megmaradása és a szülőföldön maradás iránt elkötelezett magyar fiatalok, tapasztalt kutató mentoraik vezetésével végzik a kvalitatív, elsősorban az interjúkon és a megfigyeléseken alapuló kutatást. A pályázat útján kiválasztott fiatalok több csoportban, és számos székelyföldi településen végeznek mélyfúrás jellegű terepmunkát. Az ebben résztvevő települési mintát úgy állították össze, hogy az többé-kevésbé reprezentatív legyen, lefedje a legfontosabb típusokat (felekezet, infrastruktúra, lakosságszám, migrációs hajlam). A minta alkalmas arra, hogy az egyes településeken tapasztaltakat összehasonlítsák, s megállapítsák, hogy milyen tényezők befolyásolják leginkább az elvándorlást.

“Az elmúlt három napban – ez az írás augusztus 31-én készült – a tábor résztvevői 30 székelyföldi településen végeztek közvéleménykutatást a lakosság és a helyben dolgozó önkormányzati tisztségviselők, lelkészek, pedagógusok körében. A kérdések között többek közt felmerült az itthon való maradás, a régió fejlettsége, a lehetőségek és sok más egyéb fontos tényező is” – mondotta ifj. Simó Márton, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium XII. osztályos tanulója.

“A kutatási munkát a tábor közel 45 lakója nyolc kisebb csoportra osztva végezte, akik az NSKI munkatársaival és önkénteseivel kiegészülve – összesen mintegy 70 fő – járták be környékünket. A kutatócsoportokban egyaránt voltak anyaországi, székelyföldi és a nyugati diaszpórában élő fiatalok. Menet közben a kötetlen és a kulturális programok lehetőséget teremtettek arra is, hogy ismeretségek, személyes barátságok alakuljanak ki az együtt dolgozók közt.

DSC00633 másolata

A tábor lakóit kedd este Bagossy Brothers Company együttes szórakoztatta, szerdán este pedig Földes László Hobó, a híres blues-énekes csalt mosolyt vagy épp könnyeket a jelenlévők arcára. Az estéket rövid könnyed beszélgetések zárták, aztán a szervezők igyekeztek időben ágyba terelni a táborlakókat, hiszen reggel újból indulni kellett tovább Orbán Balázs útján” – nyilatkozta a fiatalember, akiről tudjuk, hogy szabadidejében az Arany Griff Rend keretében hagyományőrzéssel, középkori harcászattal, a Vitéz Lelkek nevű csoportban pedig színjátszással is foglalkozik.

DSC00713

A kutatás eredményét a pénteki és a szombati nap fogja elhozni hiszen minden csoport feldolgozza az általa megszerzett információk sokaságát, amelyet egy összegző előadássorozat keretében fognak megvitatni. Az itt lezajlott kutatómunkát a későbbiekben az NSKI munkatársai szakmailag rendszerezik és végső formába öntik.

A II. Kós Károly Szülőföldkutató Tábor szeptember 2-án, szombaton este zár tábortűz és gyimesi csángó dallamok kíséretében. A résztvevők vasárnap utaznak haza. Remélhetőleg mindenki maradandó élményekkel és hasznos információk birtokában távozik majd, talán kissé következetesebb lokálpatriótaként, s remélhetőleg a hely iránti való érdeklődés, a pályaválasztás szintjén is némiképp megerősödve, hiszen a sok hasonló érdeklődési fiatalban ilyenkor fogalmazódhatnak meg az életre szóló vállalások és elhatározások.​

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.