Új román kincstári cinizmus

Még jóformán haza sem érkezett Budapestre Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Bukarestből, ahol a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyószerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozata és a Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügyében is egyeztetett a román politikusokkal, amikor megtudhattuk, hogy az nem úgy van: a helyzet megváltozott. Mosolygós fotók készültek, ahogy ez szokás. Talán ígértek is valamit. Vagy sokatmondóan hallgattak. Esetleg bólogattak, tudván, hogy olyan ügyek, amelyeknek azoknak ott semmi köze. Az itteni magyaroknak meg a szemük világa.

Szijjártó nem is sejthette, hogy a hátunkban megint ott a kés. A romániai magyarok adóbefizetéseiből is élő bukaresti elit viszont már jól tudta, hogy érvényes bírósági ítéletet csináltatott van arra vonatkozóan, hogy a sokat emlegetett marosvásárhelyi középiskola önálló működéséhez nincsenek meg a törvényi feltételek, s annak kénytelen-kelletlen be kell tagozódnia egy másik intézménybe. Még a Vatikánt is becsületesen megszívatták.

Számunkra örök horror a román politika. Bevetetik folyton a bogot és a keserű pilulát. Mert övék az ország, a hatalom és a … Egy fenét! Vannak pofára esések a Dâmboviţa-partján is. Várjuk ki!

Az a baj, hogy a hétköznapi kenyérgondok és ezek a műbalhék folyton elterelik a figyelmet az igazi bajokról. Zajlik a szimbolikus és valóságos román helyfoglalás, de közben Európa legnagyobb migráns-kibocsátó állama a hely, ahol a 2016-os évben több mint 200 ezer fiatal döntött úgy, hogy nem kíván itt élni. Ez csak a hivatalos statisztika, a valóság sokkalta sötétebb. Aki marad, az jobbára apparatcsik, konzervatív, nemzeti hagymázba zárkózó dákópata, megélhetési nacionalista. Közben itt dübörög a gazdaság, a multinacionális cégek minden mocskot eladnak, s a pénzt kedvezményesen kilapátolják. A nép maradékát pedig arra készítik az elitek, hogy az 1918-as nemzetkiteljesítési aktust ünnepelje, holott gyászolni kellene, megemlékezni arról, hogy évszázada kezdődött nyugati segítséggel az ódon fényű Közép-Európa szétbarmolása.

Románia ma a negyedik világ országaihoz tartozik. Európa hátsó udvara.

Simó Márton  

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.