A csórékolbász és a rosszindulat – FRISSÍTVE!

A miccsel kezdődött most a cirkusz Székelyudvarhelyen, amikor a hátsó szándékkal érkező román atyafi kiprovokálta a helyzetet, s úgy tett, mintha emberségében, méltóságában őt erősen megsértették volna. Vásárlást kezdeményezett, s erről felvétel készült, amely aztán megfelelően buherálva közösségi oldalra, videómegosztóra került, majd megfelelő körítéssel adásba ment egy felelőtlenségről hírhedt bukaresti tévéadón. Úgy tett az ipse, mintha csúnyán beszélt volna véle az elárusító, aki egyetlen egy hibát ejtett: nem replikázott vissza megfelelően, s nem tette helyre a provokátort. Mert nem beszélt jól románul. Az is lehet, hogy egyáltalán nem tudott.

Feltételezhető, hogy a cseppet sem jóindulatú egyén – ha itt nem jár eredménnyel – , addig mászkált volna a 98%-ban magyarok által lakott Budvár alatti városban, míg más üzletben talál egy román nyelvvel kevésbé felvértezett elárusítót, s akkor is célt ér. Sajnos, a cirkuszra utazó megtalálja azt a kommunikációs rést, ahol ártani tud, s úgy látszik, erre vannak médiapartnerei odalent a Regátban. A kenyérrel szokták ezt végigjátszani. Olykor pedig a feliratok sértik egyik-másik nemzetfi tudat(lanság)át. Nagy a szűkkebel románéknál, sok ocsmányság fér bele olykor. Ha úgy akarják. És akarják. Médiahecc is az ilyesmi. Kárt okoz. És másutt pénzt hoz.

Folyik a genny a neten, ahogyan a való világban is, özönlik a lelki métely: öl, butít és nyomorba dönt. Sokakat felhergelt a felelőtlen polgár a másik oldalon, de a mi térfelünkön is. Nehéz az ilyen helyzeteket rendbe tenni.

(Az ominózus videó már nem érhető el az interneten. Ebben a pillanatban – vasárnap délután 5 óra van – nem tudni, hogy milyen intézkedést foganatosított a médiafelügyelet, esetleg más hatóság, de az tény, hogy két napig ez ömlött a román médiából, s nyilvánvaló, hogy az okozott kár felbecsülhetetlen. A rosszakaró elérte a célját, megmételyezte a lakosságot. Sokat kell dolgozni, hogy a viszonylagos egyensúly helyreálljon, mert olyan erős a nacionalista tobzódás román oldalról, hogy csak kevesen képesek a tisztánlátásra és az eligazodásra. Eligazítani pedig – úgy látszik – nem nagyon szeretné a médiafogyasztókat senki.)

Nehogy azt higgye az olvasó, hogy valakik megbánták a tettüket, vagy nagyon határozott volt a hatósági fellépés és levakarták a magyar-román kapcsolatépítés “remekét”, alig negyed órányi kutakodás után máris előkerült a videó egy másik világhálós helyről.

Él, virul és pusztít továbbra is.

Talán Tánczos Barna szenátor volt, aki nagyon higgadtan, roppant józanul, és román nyelven (!) probálta értelmezni péntek délben a témát. Szabad fordításban közöljük a bejegyzését.

1. Kisfilmet láttunk (és még fogunk látni hasonlókat) – ilyen álhírekkel, uszító szövegekkel, gyűlöletbeszéddel stb. még gyakran fogunk találkozni a közeljövőben;

2. Egy szándékosan megvágott és a “nem szolgáltak ki a saját hazámban az anyanyelvemem” klisé mentén tudatosan szerkesztett filmecske nézettségi rekordokat döntöget a YouTube-on. Függetlenül attól, hogy naponta jelennek meg olyan félretudósítások, amelyek aláássák a román-magyar kapcsolatokat, ez a mostani valahogy kiszabadult az internet világából és gyorsan szóbeszéd tárgyává lett;

3. Hogyha a közellátásban dolgozol, hogyha folyamatosan interaktív kapcsolatban vagy az ügyfelekkel, akkor feltétlenül beszélned kell a románt. (Az sem árt, ha több nyelvet tudsz, hiszen minden kliens és minden apró igény fontos! A Szerk.) Hibát követ el a munkaadód, amikor tévedésből vagy egyéni korlátoltságból fakadóan e hiányosságod tudatában alkalmaz. Az elárusítóban lennie kell legalább annyi jóérzésnek, hogy mosolyogjon és elnézést kérjen;

4. Kellő empátia és magabiztosság nélkül csak hozzájárulunk ahhoz, hogy a rosszindulatúak célt érjenek a gyűlöletkeltés által.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.