„Nekünk Mohács kell” (?)

Nem hinnénk. Az Európai Unió most éli át a maga Mohácsát, de úgy, hogy vezetői nincsenek a helyzet magaslatán, nem is tudják, hogy ez mivel jár, s botorul inkább szépítkezésre költenek, semmint vértre. Aljas módon meghunyászkodnak, miközben számolatlanul érkeznek a más hitű, más fajú, teljesen más kultúrájú embertömegek az öreg kontinensre. Emlékezzünk: augusztus 29-én múlt 491 éve a mohácsi csatvesztésnek…

Ebben a történelmünket – s tegyük hozzá – Európa nyugatabbik felének sorsát is meghatározó ütközetben 28 magyar főúr esett ekkor, köztük II. Lajos királyunk is, az egyházi vezetők közül pedig két érsek, Szalkai László és Tomori Pál, a hadak fővezére. Mondhatjuk azt, hogy az akkori magyar kormány derekasan kivette a maga részét a harcból, nem rettent vissza az életáldozattól sem, holott a túlerő hatalmas volt és a EU-szubvenció pedig igencsak kevés, hiszen a gazdag és erős nyugati államok akkor távolinak érezték a veszélyt és érdeklődésük egyre inkább az Új Világ megszerzése felé fordult.

A Mohácsnál elesettek példaképek is. A csata pedig történelmi vízválasztó, amely után a keresztények másképp tekinthettek az Oszmán Birodalomra Európából. A magyaroknak 150 évre meggyűlt a bajuk a törökkel, hiszen ennyi idő kellett az ébredésig, hogy aztán egy közép-európai összefogás segítségével (1697) kiverjék a hódítókat a történelmi Magyarország területéről.

europe_islam

Dr. Bábel Balázs kalocsai érsek atya beszéde ITT meghallgató. Elhangzott augusztus 29-én este,  a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyházban.

Címképen: II. Lajos holttestének megtalálása (1860) – Székely Bertalan (1835-1910) alkotása.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport  

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.