Terrorellenes tüntetések Spanyolországban

Százezrek vonultak fel szombat este Barcelonában a Nem félek! jelszót skandálva, miután a múlt héten Katalóniában két terrortámadásban tizenöten haltak meg. A menetet a No tinc por (Nem félek katalán nyelven) óriásmolinó mögött a híres Las Ramblas sugárúti boltosok és lakók vezették, ahol egy kisteherautó augusztus 17-én a tömegbe hajtott, tizenhárom embert megölve és százhúsznál többet megsebesítve. Hat ember állapota továbbra is válságos. Megmozdulásokat hirdettek szombat estére más városokban, így Madridban, Valenciában és Vigóban is.

A tömeg megtapsolta a szintén a menet élén haladó rendőröket, tűzoltókat, egészségügyi dolgozókat. VI. Fülöp spanyol király – a spanyol uralkodók közül elsőként -, Mariano Rajoy miniszterelnök és Carles Puigemont, a katalán kormány feje is a menetben haladt sötét öltönyben, a második legnagyobb spanyol város színeit jelképező vörös, sárga és fehér rózsával.Barcelona főpolgármestere, Ada Colau szorgalmazta, hogy minél többen vegyek részt a megmozduláson “a fájdalmas hét után”. “Töltsük meg a várost békével és szabadsággal” – állt a városháza közleményében. A barcelonai gázolás 13 áldozata mellett két másik ember is meghalt, amikor terroristák augusztus 18-ára virradóra a tömegbe hajtottak és embereket késeltek meg Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen.

barcelona05-1024x421
Fotó: Francisco Seco MTI/AP

A támadások 12 gyanúsítottja közül a rendőrség hatot agyonlőtt, két másik egy robbanásban halt meg a terrortámadások előtt. Két gyanúsított emberölés és terrorszervezethez való tartozás vádjával őrizetben van, két másik társukat pedig feltételesen szabadlábra helyezték. A megmozdulásra fokozott biztonsági intézkedések között került sor. A hatóságok kérték a résztvevőket, hogy a tömegközlekedést vegyék igénybe a tüntetésre menve. Az északkelet-spanyolországi Ripoll városában, ahonnan a támadók zöme származott, a helyi moszlim közösség tagjai és más helyi lakosok tartottak gyűlést a város főterén, hogy elítéljék a gyilkos támadásokat. Megmozdulásokat hirdettek szombat estére más városokban, így Madridban, Valenciában és Vigóban is.

A címkép Alberto Estevez/ MTI/EPA felvétele.

Az MTI jelentése nyomán.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.