A tánc és a népzene összetart minket – zetelaki gyermekek turnéjáról

A zetelaki Dr. P. Boros Fortunát Elméleti Szakközépiskola Ezüstfenyő nevű tánccsoportját 2002 óta vezeti Kovács Imre táncmester. Az időközben eltelt másfél évtized során számos emlékezetes koreográfia mentén valósultak meg előadásaik. Elsősorban udvarhelyszéki táncrendet tanulnak, de repertoárjukba gyakran bekerülnek a marosszéki, a mezőségi, a kalotaszegi, a gyimesi és a csángóföldi táncok is.

KI_3A táncmester legutóbbi találkozásunkkor elmondta, hogy minden évben, az iskola névadójáról elnevezett alapítvány, illetőleg Zetelaka Község Önkormányzata támogatásával végiglátogatják magyarországi testvértelepüléseiket, illetve másutt is fellépnek, amennyiben meghívják őket. Idén augusztus elején került sor ilyen körútra, amelyen 4. és 8. osztályos, 10-14 éves gyermekek vettek részt, összesen 17-en.

A körülbelül nyolcvan perces műsor ez alkalommal udvarhelyszéki, marosszéki, kisküküllő-menti, szatmári, kalotaszegi és mezőségi táncokat tartalmazott. A zenei alapot hangfelvételről biztosították, de minden egyes alkalommal a közönségnek népdalt is tanítottak – köztük a községükben gyűjtött Zetelaki hegy alatt, szántottam egy darabot… című népdalt is.

Idén Vácott (Pest megye), Foktőn (Bács-Kiskun megye), Kisszékelyen (Tolna megye), Magyarkeszin (Tolna megye), Felsőnyéken (Tolna megye), Ozorán (Tolna megye), Tamásiban (Tolna megye), Siófok-Sóstón (Somogy megye), Bozsokon (Vas megye), Búlcsún (Vas megye), Bicskén (Fejér megye), Etyeken (Fejér megye) és Budapest X. kerületében, a Törekvés Művelődési Házban léptek fel. Tolnában több olyan közösséget is meglátogattak, ahol 1945 után bukovinai székelyek is megtelepedtek.

KI_1

Kovács Imre a továbbiakban elmondotta még, hogy ezek a kirándulások, túl azon, hogy segítségükkel bemutathatjuk néphagyományainkat, népünk művészetének értékeit, egyúttal csapatépítésre is jók. A gyermekek közelebb kerülnek egymáshoz, tudatosodik bennük a népi értékek megőrzésének fontossága, valamint az is, hogy figyelnek műkedvelői tevékenységükre a községben, hogy rangot jelent tagja lenni az együttesnek, s hogy tulajdonképpen többletértéket birtokolnak, amikor a generációkon át őrzött táncokat és népdalokat örökítik át másoknak és juttatják el távolabb élő magyar közösségekhez.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.