A szerszám kudarca

A dolog az 1500-1600-as évek fordulóján eldőlt: Habsburg Mária Krisztierna tiroli hercegnőnek férjhez kell mennie. Márcsak azért is, nehogy vénkisasszony maradjon, végtére is akkor már 21 esztendős volt. Ráadásul megtalálták a hozzá illő vőlegényt is, Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem személyében.

Bathory_Zsigmond
Báthory Zsigmond (1572-1613)  1581 és 1588 között erdélyi vajda, majd nagykorúvá válása után 1588 és 1594 között fejedelem

Hogy az ara és a vőlegény nem ismerték egymást?

Hát, Istenem…

Volt ilyen, van ilyen, lesz ilyen – lám, a vőlegény sem méltatlankodott, pedig ő sem tudhatta, hogy a menyasszony nem sánta és púpos boszorkány…

Mária Krisztierna mindenesetre – mert ez sem lényegtelen egy házasságban!… – mind anyagilag, mind politikailag jó házból származott: II. Károly osztrák főherceg (1540–1590) és Mária Anna bajor hercegnő (1551–1608) leánya volt. Tizenöt testvére közül például Anna III. Zsigmond lengyel király első felesége, II. Ferdinánd német-római császár magyar és cseh király, Margit III. Fülöp spanyol király felesége, míg Lipót tiroli főherceg volt.

Nem kívánok a politikai részletekbe bonyolódni, most ugyanis csakis a házasságról beszélnék.

bocskai
Bocskai István (1557-1606) váradi főkapitány, majd 1605-1606-ban Erdély fejedelme – Báthory Zsigmond nagybátyja

Tehát Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem nevében Bocskai István vezetésével küldöttség érkezett Grácba II. Rudolfhoz, a 21 esztendős Mária Krisztierna főhercegnő kezéért. A házasság leánykéréssel és jelképes esküvővel kezdődött. A nagytemplomban a fejedelmet nagybátyja, Bocskai képviselte a vőlegény szerepében. A frigy innentől kedve sorra hozta a rossz előjeleket: az Erdélyig tartó nagyjából ezer kilométeres utazás meglehetősen viszontagságos volt. A negyven hintóból és fegyveres lovasokból, egyházi személyekből álló menetet Krisztierna édesanyja kísérte egy darabig. (Tudnivaló, hogy az ifjú ara különösen bizalmas viszonyban volt édesanyjával, aki még a házasság várható intim részleteit is előre ismertette leányával.) Talán a stressztől, talán mástól az ifiasszony az utazás alatt végig rosszul volt, hányt, láztól szenvedett, mígnem az ómeneket cáfolva Kolozsvárt óriási ünnepléssel fogadták.

Az immár valóságos esküvő augusztusban zajlott le, miután a fejedelem néhány nappal korábban egy sátorban megismerkedett feleségével. De akkor már a Zsigmondnak elment a kedve az egésztől, pedig Kirisztierna, az anyai tanácsokat követve, igazán jó szívvel közeledett hozzá. Zsigmond ekkor már úgy érezte, mintha férfiassága csődöt mondana – azaz csődöt is mondott, miképp ezt később három belső szobalány is tanúsította. A tény: a házasság nem lett elhálva, azaz a nászéjszaka kötelező nemi aktusa nem történt meg, márpedig így a frigy ugyebár érvénytelen.

erem_bathoryzsigmond_thumb
Báthory Zsigmond uralkodása idején (1597) vert 3 garasos érme elő- és hátlapja

erem_bathoryzsigmond1

Mindkét fél szenvedett. Zsigmond – biztos, ami biztos – száműzte feleségét, aki azonban még a száműzetése során is a házasság megmenthetőségén dolgozott. Mária Krisztierna ezek után – olykor száműzetésben, máskor társuralkodoként élt – búcsút mondott Erdélynek, s kudarcteli élményekkel visszatért Grácba, ahol tovább bánkódott, mi több arról álmodozott, hogy Báthory Zsigmond esetleg még visszatérhet hozza. Csakhogy VIII. Kelemen pápa időközben felbontotta a kudarcos házasságot.

Az asszony – vagy lány? – ezt követően lemondott mindenféle házasságról, s végül a halli jezsuita kolostorba lépett. Annak főnökasszonyaként halt meg 1621-ben.

Essék szó róla, hogy sokan kutatták, mi is lehetett Zsigmond férfiúi kudarcának okozója.
Volt aki egy esetleges, őt ért gyermekkori szexuális traumára gondolt, más az ifjúkori kicsapongó életét, az onnan hozott nemi betegségét tartotta oknak – sőt felmerült a fejedelem esetleges homoszexuális hajlama is, jóllehet erre semmiféle bizonyítékot nem találtak.

Hát így esett – bármi is a magyarázat.

Mészáros Sunyó Sándor

sunyo

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.