Ünnep után

Az Élő Székelyföld Munkacsoport negyedik éve kísérletezik azzal, hogy időben és térben helyet találjon a Székelyföldi Könyvnapoknak. Immár második alkalommal lehettünk a Szent István Napok vendégei. Mind a kétszer a Vár utcában kaptunk bemutatkozási lehetőséget, de az áttörés továbbra is elmaradt.

DSC00087
Elhúzzák Lőrincz József nótáját

Korábban helyi, illetve a környéken élő szerzőket hívtunk, tavaly azzal próbálkoztunk, hogy marosvásárhelyi és sepsiszentgyörgyi alkotókat, illetve könyves műhelyeket vonjunk be. Idén a csíkszeredai, könyvkiadóként is működő Hargita Népe című napilapot és a Hargita Kiadóhivatalt hívtuk vendégnek.

DSC00059.JPG

Mivel a 2016. évinél szerényebb volt a költségvetésünk, nem tudtunk olyan kísérőprogramokat szervezni, amelyek vonzóbbá tehették volna a kétnapos rendezvényt. A klasszikus könyvsátras dedikálásra és a könyvértékesítésre koncentráltunk, egy-egy órát pedig – szombaton és vasárnap is – Dósa Béla és Z. Nagy István szórakoztatta a közönségünket, akik hegedűn és harmonikán játszva igyekeztek némi pluszt hozzáadni az ünnep fényéhez.

DSC00198
Nagyálmos Ildikó látogatóban

Az a tervünk, hogy egy második helyszínt is üzemeltessünk, (még) nem vált be. A Szentimre utca 2. szám alatt levő Könyv Moly Antikvárium, amelynek kitűnő, árnyékos udvara van – és potenciális erőtartalékkal bír ilyen szempontból is! – nem tudta odavonzani a látogatókat és a könyvbarátokat. Úgy tűnik, hogy nagyobb erőbefektetéssel, több reklámmal, nevesebb alkotók idehívásával, jól időzített megjelenésekkel tudunk majd fejlődni. És nagyobb költségvetés kell hozzá, nyilván. Van ahonnan, s van ahová fölfejlődni. Hit kell hozzá és kitartás.

DSC00053
Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője vásárlónak álcázza magát

A címképen: Koncz Andrea, a Budapesti Új Színház színésznője és egykori irodalomtanára, Szakács István Péter, kortárs irodalmunk egyik legjelesebb novellistája – a Szerző felvétele.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.