Lezajlott a XL. Árcsói Fazekasvásár

Jóval a rendszerváltozás előttől, már 1978 óta szerveznek fazekasvásárokat Korond községben, Árcsón, ahol megfelelő körülmények vannak arra, hogy koncerteket, szabadtéri ökumenikus istentiszteletet, kerámiavásárt és minden egyéb programot tartsanak az össznépi és összművészeti két nap folyamán.

Idén augusztus 12-13-án került sor erre a nagyszabású rendezvényre, amelyen megjelent a népművészetéről híres község 11 testvértelepülésének küldöttsége, sokan hazatértek az ország más részeiről és külföldről egyaránt.

DSCN6087

A korondiak tudatába beleivódott, hogy ez egyúttal falunap is, amikor régóta nem látott rokonokkal és ismerősökkel találkozhatnak. Hagyománya van annak, hogy ilyen alkalmakkor szakmailag is odafigyelnek a kerámiára, előadásokat tartanak, de idén – mondotta az „Életfa” Korondi Fazekas Szövetség elnöke, Józsa László – csak emléklapok átnyújtására futotta.

Józsa László fazekasmester a kezdetektől jelen van kiállítóként, csak katonai szolgálata idején hiányzott, jól tudja, hogy mire kell figyelni, s mit kellene számon kérni a kollégáktól. Zsűrizés nincs ugyan mostanában, de a tiszta forrás szellemiségével dolgozók figyelnek egymásra így is, tudják, hogy melyek a tájidegen stílusok és motívumok. Kiirtani nem tudják, hiszen új és új mutánsok bukkannak fel, de azzal, hogy a perifériára szorítják, vagy megszólják a vétkezőket, máris gyakorolják azt a fajta önkontrollt, amely szükséges a hiteles továbbéléshez.

Olvassa el Józsa Ildikó köszöntőjét, amely a rendezvény első napján hangzott el.

Józsa Ildikó felvételei.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.