Máréfalvi kaláka

Augusztus első hetében újra benépesült a máréfalvi Tájház. Gyerekzsivaj, éneklés, vésőkopácsolás jelezte: a kalákázók népes közössége kíváncsian érdeklődik elődeink élete, szokásai, mesterségei iránt. Máréfalva Község Tanácsa és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásával 17. alkalommal szervezett Kaláka tábor a kézműves foglakozások oktatásával vált népszerűvé a helyiek és környékbeliek körében.

Népművészek és pedagógusok vállalták az oktatómunkát ebben az évben is. Több „műhelyben” zajlott az alkotómunka és szünetekben a kikapcsolódás. A bútorfestés Tifán Irén és Csathó Kunigunda irányításával, a kapufaragás Sándor Attila és Nagy Levente vezetésével, a nemezelés-gyöngyfűzés Péter Ildikó és Keintzel Réka, az ostorfonás Szallós Kis Judit, a tánc Nagy Leventével és társaival, a játék-ének Szabó Mária és Miklós Zsuzsa, a batyus kirándulás a Kőlik védbarlangokhoz Nagy Eszter, kapunéző séta a faluban, gyógynövény gyűjtés Máréfalva spontán flórájából, az illatbaba készítés Pakot Magdolna és Szallós Kis Judit irányításával zajlott. Idén is volt tejföleslepény-sütés és kóstolás Róza mama kemencéjénél.

DSC_5017

“A táborban készült munkákat a Tájházban állítottuk ki, a tanult énekekkel idéztük a tábor jó hangulatát. Nem titkolt célunk a táborszervezéssel a résztvevők anyanyelvi kultúrájának bővítése, a népi kultúra értékeinek megismertetése, a szülőföld iránti ragaszkodás erősítés” – mondotta Szallós Kis Judit, táborvezető

„Negyedszerre vagyok itt, de így is nagyon sok új dolgot tanultam és sok szép élményt szereztem. A hat nap alatt fontam négy- és  nyolcágú ostort, festettem egy nagyobb fát és egy lapítót, készítettem egy saját herbáriumot, egy sós babát, egy nemez labdát és egy kulcstartót. Mindenik tevékenység tetszett, főleg az ostorfonás. Nagyon tetszett a pénteki kirándulás, tény, hogy egy percet sem unatkoztunk, mert kézimunkáztunk, sétáltunk, gyógynövényt gyűjtöttünk, lovagoltunk. Jól esett reggelente megmozgatni az izmaimat a játékos tornával, viszont sok erő kellett ahhoz, hogy belerázódjunk a táncba. Jövőre is szeretnék jönni, mert nagyon jól éreztem magam.” (Bogos Krisztina, Máréfalva)
„Ennek a tábornak mind a hat napja nagyon tetszett. Már az első nap megismertem három lányt. Hamar összebarátkoztunk és egész héten velünk voltak. A hét legjobb napja számomra a péntek volt, ugyanis akkor voltunk a Kőlik alatt. megérkezés után tíz féle gyógynövényt gyűjtöttünk össze, amit a herbáriumba tettünk, és mindenik nevét leírtuk latinul is a hatóanyagokkal együtt.” (Pálfi Anita Mária, Máréfalva)
„Én azért ajánlanám ezt a tábort, mert sok szép dolgot lehet készíteni és a hangulat is nagyon jó.” (Pakot Ágnes, Székelyudvarhely)
„Az a jó benne, hogy lehet barátkozni, új mesterségeket tanulni, szórakozni és szerintem mindenki szereti ezt a tábort” (Kovács Csilla, Nagyszeben)
„Nekem nagyon tetszett a nemezelés és a rózsafűzér készítés. A gyógynövényekről is sokat megtudtam. Legjobban a lovaglás és a kirándulás tetszett a Kőliknál.Nagyon jól éreztem magam. Köszönöm, hogy ilyen jó élményekben lehetett részem.” (Kovács Jolán, Érd)

DSC_4984
„Ennek a tábornak van egy sajátos hangulata, rusztikus környezete a ház-csűr együttessel. A mintául szolgáló székelykapu részletek a csűrben vannak elhelyezve, a festett bútorok a tájházban, így a mintakincs testközelben, elérhető helyen van. Kovács Piroska néni hagyatéka így válik közkinccsé, élő örökséggé. Hiszem azt, hogy az a gyerek, aki belekóstol a kézművességbe, sikerélményben lesz része, igényt érez majd a további alkotásra.” (Tifán Irénke, oktató)
„Belépve a tájház kapuján egy melegség tölt el, látva a gyerekek régi értékekhez való ragaszkodását, hallgatva a sziporkázó kacajokat és megtapasztalva a gyerekek öleléséből áradó szeretetet és ragaszkodást. Mindig nagy élmény itt lennem, bár a nap végére fogytán az erőm, mégis a tábor végén energiával feltelve távozom” (Nagy Eszter, oktató).

koliklogo

A Kőlik Hagyományőrző Egyesületet 21 alapító hozta létre 1993-ban. Első elnöke néhai Kovács Piroska (1932-2016) tanárnő volt. Az eltelt negyed évszázad során ez a civil szervezet igen markánsan szerepet vállalt a község kulturális és civil életében, tevékenysége maradandó nyomokat hagyott úgy a szellemi, mint a tárgyi valóságban

Itt elérhető Máréfalva község honlapja, ahol további fontos információk olvashatók az ott zajló eseményekről.

A fotókat Szalós Kis Judit készítette.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.