Atyhába várják a sóvidékieket és az érdeklődőket

Sajtótájékoztatót tartott „A zöld ág reménysége” mottót viselő rendezvény szervezőstábja képviseletében Mihály János történész, a Nemzetstratégiai Intézet (NSKI) munkatársa és Simó Márton író, újságíró, az Élő Székelyföld Egyesület (ÉSZE) és az Élő Székelyföld Munkacsoport (ÉSZM) képviselője a szombati rendezvénnyel kapcsolatosan.

Sovidek nepviseletben I - plakat.jpg

A szakemberek röviden ismertették a műsorrendet és elmondták a technikai tudnivalókat is. A sóvidéki falvak népviseletbe öltözött küldöttségeit augusztus 5-én, délelőtt 10.00 és 10.40 között várják a helyi kultúrotthon előtti recepciós sátornál. Ezt követően Dósa Béla zenekarával az élen a templomhoz vonulnak, ahol szabadtéri ökumenikus szentmisén vesznek részt. A szertartás után közös fénykép készül a népviseletbe öltözöttekről, majd a menet visszatér a művelődési házhoz, amelynek lépcsőjén ismét csoportképet rögzítenek. Fél egykor köszöntőkkel és néprajzi előadással folytatódik a program. melynek keretében bemutatkoznak a települések, 15.00 és 16.00 óra között közös ebédet fogyasztanak el – a küldöttek térítésmentesen, az érdeklődök és a turisták saját költségen -, majd megtekintik az „Őseink népviseletben” és a „Kárpát-medencei népviseletek” című kiállítást a közelben elhelyezkedő volt községháza emeleti termeiben. E programpont után a színpadon a települések küldöttei alkalmi műsort mutatnak be, aztán közös nótázás, szabadtéri mulatság kezdődik. Feltehetően 18.00 órakor zárul a hivatalos műsorrend, de lehetőség lesz a további kulturált együttlétre is, hiszen vendéglátósok és sátrak teszik kellemessé az együttlétet.

Két ingyenes autóbuszjárat áll rendelkezésre

Székelyudvarhelyről 8.30-kor indul társasgépkocsi, amelyre a Kis Szent Teréz templom melletti parkolóban lehet felszállni, illetve a Patkóban, kb. 8.35-kor. A továbbiakban székelyszentléleki, farkaslaki, korondi érdeklődők is csatlakozhatnak. Jelentkezni, kapcsolatot tartani a 0743-815149-es, valamint a 0755794576-os telefonszámokon lehet.

Kibédről 10.00 órakor indul a járat, amely felveszi a helyben várakozó, a sóváradi, a szovátai, a parajdi, illetve az alsó- és a felsősófalvi vendégeket. A kapcsolattartó a 0743571570-es számon hívható. A rendezvény végén 17.00 órakor a Kis-Küküllő-mentére, 18.00 kor Székelyudvarhelyre indul gépkocsi. Makfalva és Etéd önkormányzata saját járművel oldja meg a szállítást.

A szervezők kérik az odautazókat, hogy lehetőleg vigyenek magukkal napernyőket, hiszen a szentmise alatt nem fog mindenkinek árnyék jutni.

A Sóvidék Népviseletben I. az NSKI támogatásával, az ÉSZE társszervezésében valósul meg, fővédnök Szász Jenő, az NSKI elnöke.

Székely Távirati Iroda

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.