Visszavonul Fülöp herceg

Egyedül teljesítendő utolsó hivatalos programjára készül Fülöp edinburghi herceg. II. Erzsébet 96 esztendős férje szerdán több mint 22 ezer hasonló kötelezettség után vonul vissza a közélettől.

A Buckingham-palota hétfői tájékoztatása szerint amennyiben szeretne, a herceg “időről időre” részt vesz majd eseményeken a királynővel, vagyis várhatóan nem vonul vissza teljesen.

Szerdai utolsó programja keretében a herceg megszemléli a királyi haditengerészet Buckingham-palotánál rendezett felvonulását. Fülöp a második világháború idején a brit haditengerészet kötelékében szolgált.

146471988DK030_TROOPING_THE
A királyi pár napjainkban (Forrás: Northfoto)

II. Erzsébet férjének visszavonulását nem sokkal 96. születésnapja előtt, májusban jelentette be az udvar. Hangsúlyozták, hogy Fülöp herceg nem egészségi okok miatt vonul vissza, noha karácsony környékén mind az uralkodó, mind a férje súlyos megfázással küszködött, ami miatt több programjukat is le kellett mondani. Június közepén Fülöp herceg két napra kórházba került fertőzés miatt, kiemelték azonban, hogy erre elővigyázatosságból került sor. A királynő 1952-es trónra lépése óta férje 22 219 eseményen vett részt egyedül. Hatszázharminchét hivatalos látogatást tett külföldön, 5496 beszédet tartott – derült ki a Buckingham-palota által vezetett statisztikából. Az edinburghi herceg 785 szervezetnek vállalta a védnökségét.

Kötelezettségeit a trónörökös és unokái közül Károly herceg két fia, Vilmos és Harry veszi át. Károly egyre több külföldi eseményen képviseli az uralkodót, így volt ez hétfőn is, amikor Belgiumban részt vett a harmadik ypres-i csata kitörésének századik évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású megemlékezésen. Vilmos herceg pedig a múlt héten teljesítette utolsó szolgálatát mentőhelikopter-pilótaként, hogy a jövőben több feladatot tudjon vállalni a királyi család tagjaként – olvassuk az MTI közleményében.

Talán furcsának tűnik, hogy egy székelyföldi portál a brit királyi család ügyeivel foglalkozik, de erre van magyarázat, hiszen a Windsor-háznak vannak magyar, sőt székelyföldi gyökerei is, hiszen II. Erzsébet egyik ükanyja, Rhédey Claudia (1812-1841) Erdőszentgyörgyön született és ott is nevelkedett, végakarata szerint pedig ott temették el, abban a templomban, ahol megkeresztelték és ahol konfirmált. Tartjuk a “rokonságot”, hiszen a brit királyi család is számos alkalommal kifejezésre juttatja ezt a vérségi kapcsolatot, úgyhogy valamelyest közünk van így az Oldenburg-dinasztiából származó királyi férjhez is.

Élő Székelyföld Munkacsoport 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.