Híd Cleveland és Atyha között

A közelmúltban mutatták be Simó Márton új kötetét, amely tulajdonképpen egy dokumentumgyűjtemény a falu régi és új templomáról. A még nyomdaillatú kiadványt és a szerzőnek 2009-ben megjelent, eddig be nem mutatott Tranzit című könyvét július utolsó vasárnapján vehették kézbe az érdeklődők a helyi kultúrotthonban, valamint ugyanakkor megtekinthették a Civil Összefogás Fórum (CÖF) budapesti jótékonysági gáláján készült filmet is, amely egyik csúcspontja volt a templomépítést segítő magyarországi kezdeményezéseknek.

Nem próféta akar lenni saját hazájában, az alig kétszáz lelket számoló kis székely településen Simó Márton író, újságíró, az Élő Székelyföld Munkacsoport és Egyesület életrehívója, de igazi lokálpatriótaként szolgálja szűkebb és tágabb szülőföldjét, amelynek központjában szülőfaluja, Atyha áll.

kozonseg
A találkozó közönsége (Farkas Antal felvétele)

A kis udvarhelyszéki falu, amelynek nevét a tavaly szeptemberben történt tragédia okán tanulta meg ország-világ, Budapesttől Clevelandig, komoly megpróbáltatásokkal szembesült. A villámcsapás okozta tűzvészben teljesen kiégett templom újjáépítésére indult adakozásnak, a Budapesttől Clevelandig, az óceánon innen és túl élő magyarság között összekötő hídként ívelő közösségi összefogásnak egyik leglelkesebb és lelkiismeretesebb mozgatórugója az író, akinek érdeme, hogy nem csak szülőfaluja honlapját készítette el és működteti, lelkes szervezője a helybéli kulturális életnek, de korábban (1999) már megírta az egykori templom 200 éves történetét is. Akkor még maga sem nem sejtette, hogy az évforduló kapcsán született könyve hamarosan egy másik, a tragikus eseményeket és az azt követő újjászületést megörökítő történettel bővül majd az atyhai krónika.

A rendszerváltás itthon-otthon élményeit feldolgozó, a jó szerencse reményében elcsángáló, hazatérő emberek sorsfordító vagy sem történetét, az első határátkelések viszontagságait, az oda-vissza utazások ma már nosztalgikus hangulatát kiválóan dokumentáló Tranzit című novelláskötet 2009-ben jelent meg Budapesten a Kortárs Könyvkiadónál, de a szűkebb hazában hivatalos bemutatója még nem volt, s a szerző úgy gondolta, elérkezett az ideje annak, hogy – a magyarországi raktárakból visszavont – maradék példányok jóvoltából – földijei is kézbe vegyék, így nem csak az új, de ennek a novelláskötetnek a megismerésére is alkalmas volt a vasárnapi esemény.

tranzit
Tranzit. Kortárs Könyvkiadó, Budapest, 2009. 128 oldal, 1980 Ft.

A zöld ág reménysége I. című kötet, amelyben a szerző a falu és a régi-új templom történetét jegyezte fel, nagyon friss, hiszen múlt hét végén került ki a nyomdából. Pontosan dokumentált helytörténet, amelyet minden at(h)yafinak érdemes tudnia, így a fotókkal is bőven illusztrált kötettel elsőként a helyiek ismerkedhettek meg. Nem volt jelen minden helybéli, de szép számban, körülbelül háromtucatnyian tisztelték meg jelenlétükkel a szerzőt. A helybéli kultúrotthonban lezajlott eseménynek Simó megadta a módját: a kötet méltatását írótársa, barátja, P. Buzogány Árpádra bízta. Bónusz volt a filmbemutató, ugyanis a szintén barát és munkatárs Farkas Antal és Szabó Károly operatőrrel, filmessel együttműködve, a Civil Összefogás Fórumnak (CÖF) a márciusi, a pesti Vigadóban szervezett jótékonysági gáláját rögzítő film levetítésével is megajándékozta a falustársait.

Ez a friss kismonográfia, amely pontosan és híven dokumentálja a falu és temploma történetét, olyan forrásértékű könyv, amelynek erénye az archív és új fotográfiákból álló képanyag – értékelte A zöld ág reménysége című kötetet P. Buzogány. A címben szereplő római egyes számra is felhívta a figyelmet: a történet, ahogy a jelenleg még újjáépítés alatt levő templom nem kész, folytatásra és befejezésre vár.  “Tulajdonképpen azt is mondhatnám, hogy ez egy emlékkönyv. Nem csak a falué, de annak a templomáé is, hiszen a kettő összetartozik: a kis közösség nélkül a templom is csak egy épület lenne, az isten háza nélkül pedig az itt élők nem élhetnének teljes életet” – summázta Simó Márton könyvének lényegét P. Buzogány Árpád.

templom

A CÖF március 13-ai gálaestjéről készült kisfilm bemutatóját érdeklődéssel nézték az egybegyűltek. A több mint két órás filmnek a rövidített, mintegy 50 perces változata is híven visszaadta az est ünnepi hangulatát, lehetőséget adott az atyhaiaknak arra, hogy lássák azokat az embereket, neves személyiségeket, előadóművészeket, akik Budapesten élnek, de a székelyföldi falu templomának sorsa iránt nem maradtak közömbösek, újraépítését szívügyüknek tekintették.

vigado
Himnusz – Clevelandben és a pesti vigadóban…

A filmben a falunak jelentős összeget adományozó kanadai székely-magyar közösség is „szerepelt” és ez adta az ötletet Simó Mártonnak, hogy, mintegy jelképes hidat építve Cleveland-Budapest-Atyha között: a filmen felcsendülő magyar és székely himnusz énekléséhez a vasárnap délutáni bemutatón megjelentek is bekapcsolódjanak. A kérés teljesült: a jelenlevők állva, többek meghatódva csatlakoztak és énekelték el a székely Himnuszt és a Nemzeti Imát – a momentumot Farkas Antal operatőr és Szabó Károly filmrendező dokumentálta. A könyv- és filmbemutató után szép számmal fogytak a bemutatott kötetek, Simó Márton minden aty(h)afiának névre és személyre szóló dedikációval köszönte meg az együtt eltöltött vasárnap délutánt.

A címképen a szerző és P. Buzogány Árpád – Farkas Antal felvétele.

Ez az írás a Hargita Népe 2017- augusztus 1-én megjelent lapszámában szereplő írás némiképp bővített és átszerkesztett változata.

Lázár Emese

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.