Zsongásban a 13. EMI-tábor

A 13. EMI-tábor harmadik és negyedik napja is mozgalmasnak bizonyult. Pénteken, a történelmi témák mellett könnyedebb programpontokra is sor került. A tematikus sátrakban tovább folytatódtak a kézműves foglalkozások és a gyermekprogramok. A nap kiemelkedő részében a Kurultaj csapata szórakoztatta az érdeklődőket és ismertette az ősmagyar kultúra világát. Szombaton már a politika is szerepet kapott a programban. És nyilvánvaló, hogy esténként a minőségi zenéé, a szórakozásé volt a főszerep. 

barpika2
Balázs Árpád, Albert Mátyás és Katona László

Az Előadósátorban Balázs Árpád újságíró beszélt azokról a kevésbé ismert, ám nagy sikereket elért birkózókról, akik mind Székelyföld különböző településein kezdték pályafutásukat. Az előadás a nemrégiben megjelent Székelyek, birkózók, erős emberek című könyvkutatásait ismertette, amely az előadó szerint hiánypótló témát dolgoz fel, figyelembe véve a sporttal kapcsolatos könyvek alacsony számát.

Babucs Zoltán hadtörténész Észak-Erdély 1940-es felszabadulásának kapcsolatában beszélt Kézdivásárhely és Csíkszereda gyalogdandárainak hazatéréséről. Az előadást saját kutatásai során hallott történetek és családi albumokból begyűjtött fotók hitelesítették. A későbbiekben Szent László korát idézték fel az Előadósátorban. A Szent László-emlékévet figyelembe véve, Harangozó Imre, néprajzkutató a lovagkirály szerepéről és a XXI. századnak nyújtott értékeiről beszélt.

A Hagyományőrző teret a Magyar Turán Alapítvány töltötte meg élettel, látványos és izgalmas Kurultaj- programokkal. Az érdeklődők kipróbálhatták az íjászatot, beöltözhettek hiteles történelmi magyar ruhákba, és megtekinthették a múltidéző jurtában létrehozott kiállítást. A délután folyamán Pászka Lehel lovasíjász nyűgözte le az összesereglett közönséget különféle harci technikákkal.

Az EMI-sátorban vállalkozásindítással kapcsolatos információkat szerezhettek a fiatalok. Kiss Júlia ügyvédnő adott hasznos tanácsokat az új kezdeményezésekben gondolkodóknak. Az ezt követő előadás a „szabadságszerelmeseinek” szólt, akik Szentjobbi Endrével, az első romániai motoros találkozó szervezőjével beszélgethettek és ismerhették meg a motoros életforma sajátosságait.

A napot az Omen és a Zorall zenekarok koncertje zárta. A Kísszínpadon a The Strangers és a Metalon lépett fel.

Szombaton a politika is szerepet kapott a táborban, ahol az autonómia kérdésköre, az erdélyi magyar érdekképviselet jövője és a Beke-ügy is terítékre került.

Az EMI-sátorban az Erdélyi Magyar Ifjak beszélgetést is szerveztek ahol az eltelt 15 év tevékenységének felmérése és eredményei kapott szerepet. Ugyancsak az EMI-sátorban, 16 órától Kiss Júlia ügyvédnő beszélt a szólásszabadság korlátairól.

Az estét a Romantikus Erőszak és az Ossian koncertek tették pörgőssé, őket követte éjfélkor az Alteregó együttes fellépése a Kisszínpadon.

Fotók: Székely Távirati Iroda

Forrás: Erdélyi Magyar Ifjak Sajtóiroda

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.