A beszólás joga

Még javában zajlott az idei Tusványos, amikor Sebi páter megírta ezt a jegyzetet. Ki gondolta volna, hogy a hét végén máris működésbe lép a verkli. Ez a publicisztika nem szakirodalom, nem útmutató a bomlasztáshoz, “mindössze” csak egy értelmiségi, egy közösségéért felelősséget érző író és pap szorongásának pillanatnyi foglalata. Mintha Tusványos berkein belül látná előre a nemtetszést, a rosszindulatú és buta zavarkeltést, a beszólást, amelynek nincs veleje, nincs magva, csak hőbörgés. Mindenkinek joga (?) lehet a primitívséghez, a bunkósághoz, de annak kivetítését meggátolni az érintettek joga, sőt kötelessége is. Szelíd eszközökkel, vagy fokozottan, ha az ejnye-bejnye már nem elég, akkor jöhet a nyakleves és a hidegzuhany. Tovább

Képünk illusztráció.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Egy gondolat “A beszólás joga” bejegyzéshez

  1. “Mindenkinek joga (?) lehet a primitívséghez, a bunkósághoz, de annak kivetítését meggátolni az érintettek joga, sőt kötelessége is. Szelíd eszközökkel, vagy fokozottan, ha az ejnye-bejnye már nem elég, akkor jöhet a nyakleves és a hidegzuhany.”
    Ezek szerint a meggátolandó fél joga a primitívséghez kérdéses, de a primitívséget meggátolni kötelesség, akár primitív módon is… csak én érzek e két kijelentés között némi ellentmondást…? Ha a másik fél is így gondolkodik, és az ő szemében a meggátolók számítanak bunkónak, primitívnek, e logika szerint ők is felhatalmaztatnak a primitívség meggátolására, így végül a “mindenki üthet mindenkit”-elv érvényesül. És ki határozza meg, hogy mi minősül a primitívség, bunkóság “kivetítésének”, amelyet meg kell gátolni, illetve mi annak a hatékony – és méltányos – “meggátolási” formája? Jöhet az agresszió, ha a mi érdekünket szolgálja, sőt, kötelességünk mindent elkövetni a céljainkért, de ha ellentétes nézetűek ugyanezt teszik, akkor “nyakleves” és “hidegzuhany” jár nekik?
    A lelkész jegyzete szerintem pont nem erről szólt, inkább a publicista hozzá fűzött kommentárjához hasonló okoskodásokról. Előbb tájékozódjunk, mielőtt állást foglalunk. Ez a téma jóval bonyolultabb annál, hogy csak úgy, hét és fél sorban elintézze bárki. Nem is beszélve arról, hogy a Tusványoson “kivetített” “bunkóság” esetében nem a körülállók, a hallgatóság volt az “érintett”, és nem esik egy súlycsoportba a zajongás a testi bántalmazással.
    Ilyen alapon a publicistát is megkereshetné bárki, hogy meglökdösse, a hajánál fogva rántsa le a földre azért, mert esetleg nem ért egyet Önnel. De biztosra veszem, hogy abban az esetben már másképp nézne ki a mérce, hiszen akkor a ló innenső oldalát érné a csapás, nem a túlsót.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.