Sóvidék Népviseletben I. -„A zöld ág reménysége”

Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a székelyudvarhelyi Gizi Csárdában a sóvidéki népviseleti találkozó szervezőcsoportja képviseletében Mihály János történész (NSKI) és Simó Márton író, újságíró (ÉSZM). A rövid szakmai beszélgetés során a program részleteiről és várható hatásairól is szó esett.

Mihály János öt évvel ezelőtt – még a Hargita Megyei Forrásközpont munkatársaként – kezdeményezte az ilyen jellegű találkozókat a két Homoród-mentén, hiszen terepbejárásai alkalmával leginkább e vidék problémáit ismerte.

kapolnason10_SZK
A találkozók alkalmából régi fotográfiákon elevenedik meg a népviselet, feltérképezhetők a különböző hatások, illetve a rendszer- és az életforma-változások is – Szabó Károly felvétele

Az elképzelés megfogant, később a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) bizonyult megfelelő partnernek. Idén már kiterjesztik a szervezést a Sóvidékre is, ahol az Élő Székelyföld Egyesület (ez a szervezet a Munkacsoport törvényesen bejegyzett formája) vállalja a szervezést, a bonyolítást és a további programok életrehívását, hiszen itt is vándorrendezvényről van szó, amely a következőkben körbejár a falvakon.

kapolnason7_SZK
Ökumenikus szentmise Kápolnásfaluban – Szabó Károly felvétele

Az ilyen próbálkozásoknak magas a presztízsértéke, az emberek szívesen mozdulnak rá, s ezen kívül eredményesen be lehet vonni a munkába az önkormányzatokat, a civileket és a történelmi egyházak lelkészeit is. Hosszabb távon akár azokra a népi foglalatosságokra, a kézművességre is hatással lehet, amelyek keretében előállítják az alapanyagokat, illetve szabják, varrják és forgalmazzák a különböző viseleti darabokat. Akár fel is éledhetnek bizonyos formák, ládafiákban őrzött értékek kerülhetnek vissza a hétköznapi és az ünnepi használatba.

kapolnason2_SZK
Homoródalmásiak Kápolnásfaluban – Szabó Károly felvétele

eszm_logo_kicsi

További részleteketről ITT olvashat!

kapolnason_SZ
A kápolnásfalusi találkozón (2016) készült csoportkép – Szabó Károly felvétele

Élő székelyföld Munkacsoport

Egy gondolat “Sóvidék Népviseletben I. -„A zöld ág reménysége”” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.