LAJCSI, A NAGYROMÁN

Volt olyan idő, mégpedig nem is olyan rég, amikor nacionalista felhangokat hangoztató politikusok is azzal védekeztek, hogy ők imádják a magyarokat, hiszen anyjuk, apjuk, esetleg nagyapjuk, nagyanyjuk magyar, tehát ők nem lehetnek túlzottan (román? magyar? vagy milyen?) nemzeti érzelműek. S volt is benne valami, mert a parlamentben egy-egy viccet magyarul elmondva mindig rácsodálkoztam, hogy a román honatyák is megértették, nevettek rajta, tehát ismerték a nyelvünket.

Mostanában azonban egyre gyakrabban találkozom olyanokkal, akik szégyellik a magyar származásukat, vagy ha ezt tagadni nem tudják, akkor arról beszélnek, hogy lényegében ők románok, mert teljesen beolvadt a család. Úgy, ahogy Klaus Iohannis is német származású románná lett (menet közben – a Szerk.), bár az ő szülei nem váltak többségiekké.

ludovic-orban
Ludovic, Lajos, Lajcsi – Fotó: Bugetul.ro

A nemzeti liberális párt új elnököt választott, mégpedig Ludovic Orban személyében. Ahogy az életrajzában szerepel, anyja román, apja (székelyderzsi és milicista – a Szerk.) magyar. De ő – amint állítja – a magyar nyelvet csak alapfokon ismeri. Mert szüksége volt erre konfirmáláskor, unitárius lévén magyarul kellett a kérdésekre válaszolnia, hát megtanult a nyelvünkön. Persze, tudott ő addig is, de az apja segítségével gyarapította a szókincsét, meg a nyelvtant is bebiflázta. Ezt csak azért írom le ilyen részletesen, mert szerinte a kedves papa teljesen románná lett. S bár ilyen román közegben nevelkedett, mindenki a magyar Lajcsiként becézte, és sokan így szólítják mind a mai napig. Még a kézdivásárhelyi szigetelőgyárban is, amely az első munkahelye volt, ezt tették. De aki románnak érzi magát, hát legyen román.

Bár már hozzászoktunk, hogy az ilyen nemzetváltó politikustól semmi jót nem várhatunk, hiszen a többségnek akarnak megfelelni, bizonyítván, hogy ő aztán nem erdélyi magyar (a legtöbbször még erdélyi román sem).

Énekes torkú politikusról lévén szó, szívesen zendít rá, mint nemrégiben a Kolozs megyei Csürülyén tette a lelkének oly kedves, nagy-nemzeti dalra, az Ilyen a román… Nem telt el sok idő – az emelkedett hangulatban – hamarosan A zászlóaljak átlépik a Kárpátokat… című katonadalnak is nekiveselkedik. Bár ha ő átlépte, de az őse is, ezt északról délre, Erdélyből a Regátba tette.

Román Győző/ Székely Hírmondó

(Melyik őse vajon? Az is lehet, hogy a Ludovic nevű Lajcsi esetében a nagyapák vagy dédnagyapák egymás ellen harcoltak… Ojtoznál. Az Úz-völgyében. Vajon mit dalolt a harctérre igyekvőn a magyar felmenő? És vajon mit a román?

Tudni véljük, hogy Kossuth Lajosnak volt egy azonos nevű unokatestvére, aki a tótok táborában működött a magyarok ellen, de vehemensen. A rendszerváltást követően pedig, amikor Csurka István és a Magyar Demokrata Fórumból (MDF) kivált eszmetársai létrehozták a Magyar Igazság és Élet Pártját (MIÉP), véle párhuzamosan jelentkezett az újraalapított Szlovákia egyik radikális nemzetféltő politikusa, Štefan Čsurka… Emlékeink szerint az Iliescu-érában felbukkant a román fővárosban egy bizonyos Francisc Racoţi, akinek a nyilatkozatait nem szívesen tennénk ki a magyar ablakokba.

Nagy az Isten állatkertje, s mi mindannyian benne vagyunk. Ennek a Lajcsinak van egy fivére is, Leonard Orban, aki a többnyelvűség EU-biztosa. Nafene! Ez maga a Bábel! Euróbábel, ahol senki sem az, aki, és vagyon kakofónia ehelyt dögivel.

leonard-orban
Leonard Orban – Fotó: News.ro

Szóval: nagy sz..ban vagyunk, s ki se mászunk belőle egyhamar, csak uniformizáltan, hitetlenül, vagy angolul, miközben Nagy-Britannia éppen farol kifelé az ócska szajvánból – ez juhoknak való telelőakol – a gyengébbek kedvéért.

Tud még valaki latinul?  (A Szerk.)

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.