Az Erdélyi Panoráma újabb részlete került elő

Az 1849-es nagyszebeni csatát ábrázoló, Jan Styka lengyel festő műhelyéből származó hatalmas történelmi tabló újabb részlete került a lengyelországi Tarnów egyik múzeumának birtokába, a körkép meglévő részletei új, önálló bemutatótermet kapnak – közölte hétfői sajtótájékoztatóján az intézmény.

Andrzej Szpunar, a Tarnówi Regionális Múzeum igazgatója elmondta: a jó állapotban fennmaradt, 1,8 méter magas, 1,1 méter széles festmény az orosz hadállást támadó Coburg- és Vilmos-huszárokat ábrázolja. A képet a múzeum júniusban szerezte be a nyugat-lengyelországi Poznanban élő korábbi tulajdonosától, az ügyletet a lengyel kulturális tárca 63,7 zlotyval (4,6 millió forint) támogatta.

erdelyi_panorama_AA_4
Felvételeink a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban készültek, ahol június 15-ig volt megtekinthető a vándorkiállítás

A tavaly szeptemberben Ópusztaszeren is bemutatott Erdélyi Panoráma története 1896-ig nyúlik vissza, Jan Styka lengyel festőművész ekkor kapott felkérést arra, hogy készítsen egy körképet az 1848-as forradalom ötvenedik évfordulójára. A művész a nagyszebeni csata témáját választotta, amelyben Bem József lengyel tábornok irányította a magyar seregeket.

A panorámaképhez 1897 áprilisában kezdtek hozzá, és rohammunkában, öt hónap alatt be is fejezték. A festmény készítésében Jan Styka mellett több művész, köztük – a másik nagy magyar történelmi panorámán, a Feszty-körképen is dolgozó – Vágó Pál és Spányi Béla is közreműködött.

Az Erdélyi Panorámát először Lengyelországban mutatták be, 1898 márciusában már Budapesten láthatta a magyar közönség, majd Európa több városában is kiállították, ugyanis a korabeli panorámaképek szinte szabvány szerint, hasonló méretben készültek és bemutatásukra ennek megfelelő kialakítású épületek szolgáltak.

A megrendelő azonban hosszú időn át nem tudta kifizetni Jan Stykát, aki végül úgy döntött, feldarabolja a képet, és úgy értékesíti. Az eladás előtt a festő néhány részletet kénytelen volt módosítani az önálló képdarabokon.

Lengyel_Panorama_Siedmiogrodzka_650x400-600x369

A tarnówi múzeum 1977 óta gyűjti a világszerte szétszóródott körkép-részelteket, egyelőre 38-at azonosítottak, ami az eredeti mű csaknem egyharmadát teszi ki.
A legújabb szerzeménnyel együtt a lengyelországi gyűjtemény 19 darabot tartalmaz, ezeken kívül egy darabot egy kanadai tulajdonostól vettek kölcsön.

A körkép július 17-étől Bem szülővárosában, Tarnówban új, önálló, Panorama elnevezésű bemutatótermet kap, ezt a helyi vasúti állomás műemlék-épületében létesítették.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.