A Forrásközpont és a Székely Vágta

Nyeregbe székelyek! A Budapesti Nemzeti Vágta sepsiszentgyörgyi előfutama 2017. július 14-16. között lesz, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében. A Székely Vágta helyszíne: Óriáspince-tető, Maksa.

Új Hargita megyei tájegység mutatkozik be a Székely Vágtán

A július 14–16. között zajló Székely Vágta második napján, szombaton a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Csík vidéke népi kultúrájának néhány szeletét tárja az érdeklődő közönség elé a vágtán.

Hargita Megye Tanácsa Székelyudvarhelyen működő alintézménye a Székely Vágtán való részvételével a rendezvény kulturális kínálatát igyekszik színesíteni néphagyományokhoz kötődő programjaival.

IMG_3348

A Forrásközpont sátrában helyet kap a néptánc és a népzene: a csíkszentkirályi Vadrózsa Néptáncegyüttes felcsíki táncokat mutat be. A néptánc iránt érdeklődő közönséget egy-egy tánclépés begyakorlására, népdaltanulásra, közös éneklésre várják.

Nem marad el Hargita megye népi kultúrájának, hagyományainak és helytörténetének bemutatása sem: eladásra kínálják az intézmény kiadványait (Az élet íze. Néprajzi gyűjtések, közlések; Orbán Balázs szemével 2010-2013; Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein; A székelység története; Székely jelképek pecséten, címerben; udvarhelyszéki és csíki olvasókönyvek stb.), de lesz gasztronómiai kínálat is: az eseményen résztvevők megkóstolhatnak egy Csík vidéki hagyományos főételt.

IMG_3315

A nemzetünk lovas hagyományait ápoló rendezvényen való részvétel célja felhívni a figyelmet Hargita megye népi kultúrájára, tudatosítani a helyi értékeink fontosságát, továbbá a programkínálatunk által a rendezvényre ellátogató turisták számára még vonzóbbá tenni Székelyföldet.

IMG_33401

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Székely Vágtára szóló kulturális kísérőprogramjainak megvalósulását Hargita Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület támogatta. A kulturális program megvalósításában közreműködik a Csíkszentkirályért Egyesület.

A felvételek a Forrásközpont archívumából valók.

A Forrásközpont közlése nyomán.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.