Átmenetileg csökkent a migránsok beáramlása

A hét végén – péntektől vasárnapig – 129 határsértőt tartóztattak fel Magyarország területén a rendőrök – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 48, szombaton 36, vasárnap 10 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit állítottak elő és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron. A román és ukrán határszakaszon 35 embert tartóztattak fel.
A március 28-ától hatályos jogszabályok alapján a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején a rendőr az ország területén feltartóztathatja és visszakísérheti a határzárhoz a jogellenesen itt tartózkodó külföldit, ha nem merült föl bűncselekmény elkövetésének gyanúja.

Az elmúlt héten az országban 164 migránst tartóztattak fel, és kísértek vissza a rendőrök. A megelőző héten – június 26-ától július 2-áig – ez a szám 166 volt. A román és ukrán határszakaszon 52 határsértőt fogtak el az elmúlt héten – derül ki a rendőrségi összesítésből.

A balkáni útvonalakról áttevődött a súlypont, Olaszországot, Franciaországot és Spanyolországot célozzák meg a főleg Észak-Afrikából érkező migránsok, akiknek mintegy 70%-a fiatal férfi, akik csupán gazdasági okokra hivatkozhatnak a bevándorlókkal foglalkozó hatóságoknál.

A tengeren átkelőket menteni kell, de nem kell mindenkit befogadni – jelentette ki Matteo Renzi, az olasz balközép Demokrata Párt (PD) miniszterelnök-jelöltje vasárnap a közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában. Az olaszországi migrációs helyzetről és annak esetleges megoldásairól az utóbbi időben feltűnően gyakran nyilatkozó Renzi úgy fogalmazott: Olaszországnak “meg kell azt állítania, hogy mindenki hozzánk jöjjön”.

“Mindenkit meg kell mentenünk, de nem fogadhatunk be mindenkit, ezt diktálja a józan ész” – mondta a volt miniszterelnök, aki a PD élén ismét a kormányfői székre pályázik. Hozzátette, Olaszország akkor tud “kijönni” a migráció teremtette válsághelyzetből, ha “erősebben hallatja szavát az Európai Unióban”. Megjegyezte, hogy a következő hat hónapban a következő hat év forrásainak elosztásáról születnek döntések, és ha az unió “nem segít a migrációban, mi nem adunk pénzt annak, aki nem fogadja be a migránsokat. Vagy mindenki tiszteletben tartja a szabályokat, vagy elzárjuk a pénzcsapokat”.

migransok

Renzi visszautasította az ellenzéki Északi Liga azon bírálatait, miszerint korábban a befogadást szorgalmazta, most pedig majdnem ugyanazt hangoztatja, mint az Északi Liga, vagyis a befogadás korlátozását.

Giuliano Pisapia balközép politikus, volt milánói polgármester, a februárban alapított Progresszív Tér vezetője úgy nyilatkozott, Olaszországnak erkölcsi, jogi és politikai kötelessége az emberéletek mentése. Hozzátette, hogy ezzel egy időben az olasz kormánynak el kell érnie a dublini egyezmény felülvizsgálását, amely szerint menedékkérelmet abban az EU-tagállamban kell benyújtani, ahol a kérelmező belépett az unió területére. Pisapia hibának nevezte azt is, hogy a Matteo Renzi vezette korábbi római kormány vállalta, hogy a Triton európai művelet keretében a Földközi-tengeren szolgáló nem olasz felségjelzésű mentőhajók mind Olaszországba szállítsák a megmentett embereket.

Maurizio Gasparri, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) politikusa kijelentette, egyedül az olasz jobbközép kormányok voltak képesek megfékezni az Afrikából az olaszországi partok felé tartó emberáradatot. Hangsúlyozta: amint ismét kormányra kerül, az olasz jobbközép leállítja az illegális bevándorlást, a veszélyes tengeri átkelést, “az ide-oda utaztatást a Földközi-tengeren” a nem kormányzati szervezetek (NGO) kitiltásával, az olaszországi kikötők lezárásával és igazi hajóblokáddal.

A migráció lesz az egyik témája a Triesztben július 12-én esedékes nyugat-balkáni fórumnak is, amelyen a házigazda Olaszország mellett jelen lesz Németország, Franciaország, valamint Ausztria, Szlovénia, Albánia, Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Montenegró, Szerbia, Macedónia vezető politikusai és az EU képviselői.

Archív fotók.

Forrás: MTI 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.