Illegális bevándorlás – olaszországi ellenzéki vélemények

Általános iskolás fogalmazásnak nevezte az Európai Bizottság kedden bemutatott migrációs cselekvési tervét Renato Brunetta, a Hajrá Olaszország (FI) olasz ellenzéki párt képviselőházi frakcióvezetője. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) párt szerint a cselekvési terv “vicc”, Európának vége, Olaszországnak egyedül kell cselekednie.

Az olasz partokra főleg marokkói, tunéziai, líbiai és algériai határsértők érkeznek, többnyire fiatal férfiak, akik odahaza nincsenek kitéve semmiféle politikai üldöztetésnek. Egyértelmű, hogy kalandorokról, jó esetben a megélhetésüket kereső emberekről van szó, akik megfelelő képzést és nyelvtanulást követően alkalmasakká válhatnak bizonyos munkák elvégzésére.

MNO_online
Forrás: Magyar Nemzet

Renato Brunetta – folytatódik a Magyar Távirati Iroda (MTI) összeállítása – a közösségi oldalán aggasztónak nevezte az Európai Bizottság Strasbourgban bemutatott cselekvési tervét arról, miként kívánja támogatni az Európai Unió Olaszországot a migrációs nyomás csökkentése és a szolidaritás fokozása érdekében. Az FI frakcióvezetője azt írta: a precedens nélküli válsághelyzetben az unió általános iskolás fogalmazásba illő irányelvekkel áll elő, “meleg borogatással erős és konkrét akciók helyett”. Hozzátette, az EU cselekvési terve “bolondnak nézi” Olaszországot, az olasz kormányt és magukat az olaszokat is. Renato Brunetta szerint a migrációs vészhelyzetért a korábbi miniszterelnök, Matteo Renzi vezette balközép római kormány felelős, ez vezette Olaszországot a “szakadék szélére”.

“Nem lehet tovább tűrni, azonnal zárjuk le kikötőinket, védekezzünk, amíg lehet. Európa bénultságától, ha az olasz kormány továbbra sem cselekszik, nem Európát, hanem a római kormányt sodorja el” a migráció – vélte Renato Brunetta.

Arra utalt, hogy a szintén ellenzéki M5S szerint a bizottság cselekvési terve vicc, amelyet a migráció “el fog sodorni” az EU-val együtt.

Az Európai Bizottság semmilyen “strukturális” megoldást nem dolgozott ki, ehelyett Itáliát sürgeti a szabályok betartására – vélte az M5S.

Luigi Di Maio, a képviselőház alelnöke, az M5S miniszterelnök-jelöltje szintén Facebook-profilján kommentálta a helyzetet, hangsúlyozva, hogy Olaszország egyedül maradt a határain “nyomuló” több millió emberrel szemben. Az ellenzéki politikus megoldásként az olaszországi kikötők lezárását szorgalmazta a nem átlátható finanszírozású civil szervezetek (NGO) mentőhajói előtt, valamint az olaszországi menedékkérők kvóták szerinti áthelyezését a “kezüket mosó” más tagállamokba. “Ha egyedül maradtunk, akkor oldjuk meg magunktól!” – írta Luigi Di Maio.

olaszorszag-migrans-menekult-libia
Líbiai migránsokat mentenek a Földközi-tengeren – archív – Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Romano Prodi volt olasz miniszterelnök, az Európai Bizottság volt elnöke kijelentette, Olaszország egyedül maradt, az EU-ban mindenki magával törődik. “Senki sem akarja Európában megosztani a befogadás terhét, minden tagállam a saját útján halad. (A tagállamok) csak kisebb horderejű megállapodások esetében állnak össze, de amikor a lényegről van szó, Európa nem létezik” – mondta Romano Prodi. Megjegyezte, Németország bölcsen cselekedett, amikor a migrációs helyzetet Törökország segítségével oldotta meg, amely “pénzért pajzsot emel”. Romano Prodi kijelentette, Olaszország ugyanezt Líbiával nem tudja megtenni. Hangsúlyozta, hogy számára a legnagyobb csalódást Emmanuel Macron francia elnök jelenti, aki belpolitikai nyomásra megtagadta Olaszország segítését.

Címképen: Líbiából Olaszországba igyekvő afrikai illegális bevándorlók – a felvétel illusztráció – Fotó: Emilio Morenatti/ MTI/AP).

Forrás: MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.