Sok a medve! – embervédők Bukarestben

A medvék ebben az évben is tetemes károkat okoztak. Mintha többen lennének. És agresszívebbek, mint valaha. Soha nem tapasztalt gyakorisággal vannak jelen falvaink és városaink életében e vadállatok. Számos káresetről, medvetámadásról számol be napi rendszerességgel a sajtó. A székelyföldiek július 5-én tiltakozóakciókra készülnek Bukarestben.

Az a helyzet, hogy medve-fronton nagy a baj. Mivel a Székelyföldön fölöttébb népes a populációjuk, folyamatosan konfrontálódunk az ursus arctos cseppet sem barátságos példányaival.

vigyazat_medve

Miközben a kormány önmaga ellen követ el színpadias harakirit, s kimegy az ajtón – tökéletes bizalmatlansági indítvánnyal – , hogy két nap múlva, majdnem ugyanolyan sorrendben és mosolyogva visszajöjjön, csak látszatintézkedések történnek, embervér folyik, és a kárral nem törődik a nép – köztük a székelyek – jólétéért felelős elit, illetve annak különböző nyilvános és titkos szervei és szolgálatai.

korond

Hic sunt Ursidae!

Mi lehet a cél? Elüldözni az embereket és kitenni a régió bejáratához, hogy Székelyföld Vadaspark?

medve_terkep

Az EU-integrációval járó cinizmus és pilátusi tehetetlenség ellen kívánnak tüntetéssel és petíció megírásával tiltakozni a székelyföldi elöljárók és a kárvallottak.

A környezetvédelmi miniszter nem hivatalos szóbeli válasza szerint fogadja a küldötteket, úgyhogy zajlanak az előkészületek a július 5-i megmozdulásra medve-ügyben.

medeser

Minél nagyobb tömegben kellene megjelenni

Pénteken, Gagyban Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a soros havi tanácsülésen is arra kérte a jelenlévőket, hogy minél többen vegyenek részt Bukarestben, ha addig nem születik a medveproblémára megoldást jelentő intézkedés. A polgármestereknek és közbirtokossági elnököknek ki küldött felkérőlevelekre várják a válaszokat, hogy összeálljon azok listája, akik részt vesznek az eseményen lehessen megszervezni az akciót. Hasonlóan szervezkednek Maros és Kovászna megyékben is.

sok_a_medve
Grațiela Gavrilescu, környezetvédelmi miniszter szóbeli ígérete szerint szerdán délben hajlandó fogadni a küldötteket. A szervezők időközben eljuttatták a miniszter-asszonynak a rendeletekhez szükséges javaslatokat.

Barti Tihamér és Bíró Barna Botond Gyergyó- illetve Udvarhely térségi alelnökök is mozgósították a polgármestereket, akik támogatásukról biztosították a tiltakozási kezdeményezést. Az Udvarhelyszéki polgármesterek találkozóján június 30-án a jelenlévő polgármesterek egyöntetűen az ügy mellett kötelezték el magukat, hiszen a térségben jelentősen elszaporodtak a medvetámadások.

A medveproblémára kívánja még jobban felhívni a közvélemény figyelmét Borboly Csaba a közösségi oldalon is, ahol felhívással fordult a felhasználók felé, hogy egységes kulcsszó alatt osszanak meg videókat, képeket a közösségi oldalakon, annak érdekében, hogy összegyűjtsék és még nyilvánvalóbbá tegyék a probléma súlyosságát.

A Vadkárok Székelyföldön fb-oldalon részletes információk olvashatók az eseményekről, illetőleg a vadak garázdálkodásáról.

Az illusztrációkat is erről a közösségi oldalról vettük. Az elpusztult háziállatok szenvedtek. Az állampolgárokat károk érték, amelyeket csak töredékesen és késve térítenek meg.

Emberhalál nem történt még ebben az évben, de számos esetben váltak – időszakosan vagy tartósan – munkaképtelenné olyan személyek, akik gazdálkodásból, állattartásból vagy egyszerűen természetközeli módon élnek.

A medvék nemcsak a Székelyföldön okoznak gondot. Számos beszámolót olvashatunk más vidékeken történt esetekről. Vasárnapról hétfőre virradóan ötödik alkalommal tört be a medve a Buzău megyében lévő Colţi községben, ahol elpusztított egy 150 kilogrammos sertést. Feltételezik, hogy ugyanez a vadállat korábban megölt három kecskét és még egy disznót. Pavel Rădulescu polgármester igen nagy szerencsének tartja, hogy nem volt emberáldozat, de – véleménye szerint – ez csupán a véletlen eredménye, hiszen bármi, bármikor megtörténhet.

distributie-urs
Forrás: Carnivoremari.ro

A kutatók Románia 237500 négyzetkilométeres területén 4800 példányban határozzák meg a barnamedve optimális létszámát. 2014-ben – óvatos becslések szerint – 6000 medve élhetett az országban, de nem kizárt, hogy a fokozott védelem miatt ez a szám évente mintegy 800-1000 egyeddel is szaporodhatott. A különböző nyilvántartási módszerekkel – amelyek azonban egyáltalán nem pontosak, hiszen egy medvét akár többször, illetve más megyében is nyilvántartásba vehetnek – Hargita megyében létszámukat 1200-1500 között határozzák meg. Kutatók megállapították, hogy 100 négyzetkilométer 8 kifejlett egyedet képes úgy elviselni, hogy sem a vadak, sem az emberek élettere ne sérüljön, illetve elkerülhetők legyenek a nem kívánt találkozások.

Feltételezhető, hogy a példányok jelentős része oly módon élt kapcsolatban az emberrel, hogy fejlődését kívülről irányították, sok medvebocs kapott valamilyen segítséget, mesterségesen táplálták, nevelték, beavatkoztak a természetes szelekcióba, majd visszavadítási program keretében próbálták megfelelő környezetben elhelyezni.

foto-ceausescu-la-vanatoare-in-bistrita-nasaud-a-ucis-patru-ursi
Ceausescu lelőtte, az “alattvalók” szállítják a medvét – Beszterce-Naszód megye, 1972

Ezek a példányok már nem teljes értékű vadak. megtörténhet, hogy genetikai mutánsokká váltak, amelyek nem képesek önállóan fennmaradni. Azokon a területeken, ahol viszonylag könnyen jutnak megfelelő táplálékhoz akár 80 példány is koncentrálódhat egy-egy 200-300 hektáros területen (ilyen méréseket Arges és Beszterce-Naszód megyékben végeztek).

A medvelétszám optimális szinten való tartása tervezett vadászat által, minimális emberi beavatkozással, a Natura2000-es területeken képzelhető el, ahol nem tevődik egymásra az emberi társadalom és a vadpopuláció élettere.

Még egy súlyos gond azonban, hogy a túlszaporodott állomány eléggé vegyes összetételű, viszonylag kevés köztük az értékes trófea-állat. Akár a nőstény és hím egyedek termékenységének visszaszorításával is lehet fokozatosan csökkenteni a medveszámot, de annak tudatában, hogy élettartamuk 25-30 év, ez nem egy rövidtávú folyamat, de járható út.

ceava1q

Ahogyan tudatos és törvényes a felszaporítás, szabályozással ugyanúgy elvégezhető a csökkentés és a szinten-tartás is.

A létezett szocializmus korában a nomenklatúra ezt a problémát saját köreiben és a diplomáciai testületek, a baráti országok vezetői bevonásával kezelni tudta. Jöjjenek az Európai Bizottság tagjai, vadásszák le a fölösleget. És fizessenek! Nem árt meg nekik sem egy kis mozgás a keleti végeken… Hogy ne biztonságos irodákból és a média csatornáin keresztül osszák az észt. Micsoda adrenalin- és tesztoszteron-pezsgést okozna egyeseknél!

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.