A Fili turnéja a Niagaránál ér véget

Az Egyesült Államok nemzeti ünnepén, július 4-én, a Függetlenség Napján tartja utolsó tengeren túli előadását a Gyermekfilharmónia. A kanadai oldalról köszöntik Amerika népét. A Torontói Magyar Házban tartott koncert után készített igen részletes és igényes képes összefoglalót Farkas Antal kollégánk, amelyből kiderült, hogy a szentegyházi együttes előadókörútja minden várakozást felülmúlt.

Micsoda fíling volt!

Segíti a kint élőket a gyökerek megtartásában. Segíti az itthoniakat a kisebbségi lét méltósággal való megélésében, hiszen akkora kulturális és szellemi erőtartalékaink vannak, hogy annak kisugárzása még a hatalmas állam lakóit is megérintette.

A szervezők, a magyar állam diplomatái is úgy érzik, hogy a program hozadéka még csak ezután fog érződni, s jótékony hatása lesz a kétoldalú kapcsolatokra, s ez az áldás a Fili, mint közvetítő médium jóvoltából, visszasugárzik a Székelyföldre is.

“A Torontói Magyar Ház zsúfolásig megtelt – írja Farkas Antal a videóhoz fűzött kommentárjában -, a Fili ünnepi hangversenyére rengeteg magyar eljött. Mindenki a lehető legjobban érezte magát. A szervezők olyan hangulatot teremtettek, amelyben vendégeik és maguk is otthonosan érezhették magukat. Úgy megadták a módját mindkét oldalról – meghívottak és vendéglátók egyaránt – , mintha egy autentikus székelyföldi ünnepségen lennének. Mert ez az is volt: a határtalan együvé tartozás kinyilvánítási alkalma. Az előadást követő lazuláson nem maradt el a további tervezgetés, a baráti beszélgetés és a közös nótázás sem.”

tanc.JPG

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia július 5-én indul vissza az Anyaországba, majd onnan a szűkebb székely pátriába.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Egy gondolat “A Fili turnéja a Niagaránál ér véget” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.