Román Viktor nevét vette fel a művésztelep

Vasárnap, július 2-án zárult Homoródszentmártoni Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor nyári művésztelepe. Szokás szerint idén is közös kiállítás zárta a munkát, amelyen több mint ötven alkotást tekinthettek meg az érdeklődők.

zarounnepseg2
Az ünnepség közönsége

Dr. Sata Attila kurátor, a Homoród-mente Művészetéért Alapítvány (HMA) képviseletében bejelentette, hogy ideje volt a négy évtizede zajló művészeti tevékenységhez hozzárendelni a falu nagy szülöttének nevét, hiszen ezáltal Román Viktor zsenijét és szellemiség népszerűsítve, egyúttal tudatosan felvállalják a nyitást is a modern szemlélet, a korunkra jellemző irányzatokra és technikákra, oly módon, ahogy a névadó is tette a maga idejében, amikor felhagyott a szocreál elvárásaival, és mélyen a létezett szocializmus útvesztőibe kényszerítetten is megtalálta a Párizs – azaz a képzőművészet élvonala – felé vezető utat, de úgy, hogy vállalásával maga is útmutatóvá lett az akkori szabad világban élő alkotók számára. Ez pedig nem egyszerű, nem hétköznapi tett volt.

sztmarton_csoportkep_kicsi_2017
Az idei nyári tábor résztvevői – képzőművészek és fotósok – a felvételt dr. Sata Attila bocsátotta rendelkezésünkre

A homoródszentmártoni táborok alapötlete Cseke Péter író, egyetemi tanártól – a községben található Recsenyéd szülöttétől – származik, aki Gámentzy Zoltán, Kusztos Endre, Kedei Zoltán és Szécsi András képzőművészekkel konzultálva, előbb baráti alkotóközösségként szorgalmazta a tábor létrejöttét, amely később – amikor a község vezetése felvállalta a hivatalos keret biztosítását – az erdélyi művésztársadalom és az értelmiség egyik fontos találkozási helyévé vált. Nagy bátorság kellett abban az időszakban ahhoz, hogy egy ilyen kezdeményezést felvállaljanak a település vezetői, s még nagyobb kitartás, hogy a folyamat 1990 után se szakadjon meg.

sata
Dr. Sata Attila értékel, elemez, elismeréseket ad át és a jövőről beszél

Komoly múltja van a művésztelepnek, s vannak elképzelések is, amelyek iránt haladni lehet a következő időkben mindazoknak, akik már hosszú ideje tagjai az alkotóközösségnek, s azoknak is, akik a továbbiakban kívánnak majd csatlakozni az itt zajló munkához.

Kovacs_es_Szemt_Laszlo
Sz. Kovács Géza és Szent László

Az idei nyári táborról ITT talál bővebb tájékoztatót.

Az Élő Székelyföld Munkacsoportja (ÉSZM) néhány hónappal ezelőtt hozta létre Homoródszentmárton civil honlapját, amely hasznos információkkal szolgál a községben lakóknak, az elszármazottaknak és e vidék iránt érdeklődőknek egyaránt. Szívesen veszünk bármilyen építő jellegű javaslatot, dokumentumot, publikációt, olyan hasznos információt, amellyel az itteni életet, az ÉSZM szellemiségét és a lokálpatriotizmust szolgálják.

Írjanak nekünk a eszm.homorodszentmarton@gmail.com villámposta-címre!

A szerző felvételei.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.