Nagyszerű nap volt

A Canada Day emlékezetes volt a hatalmas ország, de a Fili életében is. Az együttes tagjai, de a kint élő magyarok ugyancsak büszkék voltak arra, hogy – bár Magyarország kis ország, s mégis – Európából Magyarország küldöttsége, a Kárpát-medencét virtuálisan egyesítő Szentegyházi Gyermekfilharmónia a legnépesebb.

feszt5

feszt2

feszt4

Voltak a felvonuló küldöttségek között szépségkirálynők, regionális- és világhírességek, sokféle jelmezbe és népviseletbe öltözött csoportok a világ minden tájáról, de úgy tűnt, hogy a Fili mindent felülmúlt. Legalábbis a Torontóban tartott központi ünnepségen. A nemzetiségek parádéján Kanada himnuszát énekelték, majd a Kanadai Magyar Kulturális központban koncerteztek és vacsoráztak. Ez az est egy csúcspont volt.

feszt7

feszt8

Úgy tűnik, hogy a kinti tartózkodásnak több kulminációs pontja van. Az is lehet, hogy minden előadás alkalmával azt érzik, hogy ennél nincs feljebb, aztán kiderül, hogy mégis…

A torontói Magyar Házban talán azért volt legemlékezetesebb az előadás, mert ott sok Erdélyből, sőt a Székelyföldről elszármazott volt jelen, akik mindent megtettek azért, hogy fokozzák a hangulatot. És a Fili sem adta alább…

feszt9

feszt11.JPG

feszt12

A hét órás időeltolódás és a kommunikációs korlátok miatt most is összegyűjtöttünk bő másfél nap késést, hiszen csak arra hivatkozhatunk, amit munkatársaink közölnek, illetve néha el-elkapjuk a kanadai fórumokat is, hiszen számos beszámoló készül, csak onnan külön erőfeszítésünkbe kerül kiválasztani a Filit. Egyébként a kanadai média is kiemelten foglalkozik a szentegyházi együttessel, jól látja, láttatja és értékeli a tevékenységét. Érdekes módon a román nagykövetség és a konzulátusok munkatársai is felfedezték maguknak Haáz Sándort és a 35 éves kórust, több alkalommal is gratuláltak az együttesnek. Nagyon fontos, hogy a magyar ügy képviselete mellett azért a székelyek üzenetét is elvitték ezek a gyermekek és kísérőik Kanadába, s ki a nagyvilágba.

feszt6

Amikor ezeket a sorokat írjuk, a Fili már a vasárnap fáradalmait és az Ontario Place-ben tartott koncertet piheni ki, majd a Merritt Parkba készül (Welland), hogy aztán újabb lépéssel kerüljön közelebb egy másik csúcsponthoz, amelyet az Amerikai Egyesült Államok függetlenségi ünnepén, a két hatalmas ország határán levő Niagara-vízesésnél tartanak majd július 4-én – tehát holnap -, amely egyben a turné fináléja is.

fili_kanada

Igyekszünk minél hamarabb, s ahogy lehet, minél tárgyilagosabban és részletesebben beszámolni ezekről az eseményekről, meg a visszaút állomásairól is.

A Global News felvételében is felbukkan Torontóban a Fili. Ez már az angolszász médiabirodalom.

Tókos Attila felvételei.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.