Kanada és a Fili nagy napja

Százötven évvel ezelőtt, 1867 fogalmazódott meg a kanadaiakban a Nagy-Britanniától való függetlenség gondolata. Akárcsak az Amerikai Egyesült Államok (1776), ez az államszövetség is az önálló fejlődés útjára lépett. Hosszú időn át elsősorban angol és francia anyanyelvű telepesek, illetve őslakosok alkották a népesség zömét.

A hatalmas országba azonban a mai napig folyamatosan vándorolnak be másutt született felnőttek. Míg a francia és a brit gyökerű – angol, ír, skót – , az európai származású lakosság aránya csökken, azalatt a látható kisebbségek (diaszpórák), illetve az őslakosok aránya növekszik. Legalább harminc nemzetiség van jelen érzékelhető módon a hatalmas ország, az alkotmányos monarchia életében, amelynek élén – jelképesen – II. Erzsébet királynő áll.

(“Az ottawai Notre Dame közönsége szerette a Fili első kanadai hangversenyét, a helyiek és a turisták velük énekelték a francia és angol dalokat, az itteni magyarok könnyes szemmel hallgatták a himnuszainkat” – írja Farkas Antal, a videó készítője.)

A magyarok is legalább másfél évszázada érdeklődnek Kanada iránt. Már a 19. század második felében történt betelepedés, de igazán jelentős számban a második világháborút, illetve 1956 után érkeztek ide magyarok. Ma mintegy 350 ezren vallják magukat magyar származásúnak, akik a Kárpát-medence minden régióját képviselik.

detroit1
A háttérben már az AEÁ – Detroit felhőkarcolói (Tókos Attila felvételei)

Azért is nagy nap július elseje, mert másfélszáz éve történt a függetlenség törvényes kinyilvánítása, s amiatt is, hogy a Fili énekli a központi rendezvényen Kanada himnuszát, illetve részt vesz a nemzetiségek parádéján. A turné egyik csúcspontja.

detroit3

Magáról az eseményről csak késéssel tudunk beszámolni – majd július 2-án, vasárnap – , addig is az előzetes beharangozót és a pénteki beszámolót tesszük közzé.

detroit4

Írásunk hamarosan frissül!

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.