A Fili halad a kijelölt úton – FRISSÍTVE!

Legutóbbi tudósításunk alkalmával Cambridge-ben hagytuk a Szentegyházi Gyermekfilharmóniát, ahol az ottani magyarok székhelyén, a Kossuth Házban léptek fel, majd ugyanott vacsoráztak. Nyilvánvalóan arra jó a saját szakács, hogy emlékeztessen a hazai ízekre, aki ez alkalommal gulyást főzött a társaságnak. Az ilyen alkalmak a hangulat javítására, a csoportszellem erősítésére is jók.

calvin2

Aztán másnap Kitchener-ben, a Calvin Presytarian Church zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel. Itt a magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Németh Zsolt köszöntötte a Filit, átadva a magyar állam üzenetét is a kanadaiaknak. Felszólalt a helyi kormányzó, illetve sor került Takács Katalin köszöntésére, aki a turné kezdeti megálmodója és egyik következetes szervezője volt.

calvin3

Nézzünk át a nagypolitika színterére

Egy pillanatra itt kövessük a párhuzamosan zajló eseményeket, hiszen a külügyi bizottság elnöke egyéb feladatokat is elvégez kanadai tartózkodása során. Németh Zsolt az MTI-nek telefonon elmondta: a kanadai politikusokkal a magyar V4-elnökség elképzeléseiről és a CETA (a Kanada és az Európai Unió között létrejött szabadkereskedelmi és partnerségi megállapodás) jelentőségéről folytatott eszmecserét. Kiemelte: a visegrádi együttműködés (V4-ek) szervezetének soros elnökeként Magyarország azt tervezi, hogy tanácskozást rendeznek a V4-ek és Kanada külgazdasági miniszterei között. Mint elmondta, kanadai tárgyalópartnerei nagy érdeklődéssel fogadták a magyar elképzeléseket. A CETA-ról szólva Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy a megállapodás néhány héten belül hatályba lép. Egyúttal méltatta a megállapodás jelentőségét, hozzátéve, hogy ez elősegíti az eddig is intenzív magyar-kanadai gazdasági kapcsolatok további elmélyítését. A külügyi bizottság elnöke szerint a CETA kiváló példa lesz az Unió számára további bilaterális egyezmények megkötéséhez.

Forduljunk ismét a Fili felé

Ide vonatkozóan ezt írja a Magyar Távirati Iroda: “Négynapos látogatása során Németh Zsolt részt vett a Szentegyházi Gyermekfilharmónia két koncertjén is. A Hargita megyei Szentegyháza 150 tagú gyermekkórusa – a kanadai magyar nagykövetség rendezésében – tíznapos koncertkörúton köszönti a fennállásának 150 éves évfordulóját ünneplő Kanadát.”

calvin4
Németh Zsolt köszöntője

“A Szentegyházi Gyermekfilharmónia annak a példája, hogyan tartja meg a magyarságot a kultúra, az a kultúra, amely megtartó közösséget teremt. Ez a gondolat kapcsolja össze Kanadát Szentegyházával” – fogalmazott az MTI-nek Németh Zsolt. Majd hangsúlyozta: Kanadában a kulturális sokszínűségen alapuló koncepciót valósítják meg, s “bízunk abban, hogy ez a kulturális sokszínűségen alapuló társadalomszervezés Romániában és Közép-Európában is követőkre talál majd”.

calvin6

calvin7

calvin8

calvin9

A hangverseny után Cambridge-ben, a templom közösségi termében agapét tartottak, a társaság egy része családoknál éjszakázott, a többiek pedig a Waterloo Residence-ben tért nyugovóra.

calvin99

Időközben készült egy profi minőségű videó, amelyben dr. Ódor Bálint nagykövetet és Haáz Sándor karnagyot szólaltatták meg a Fili kapcsán:

Riporter: Magyari Tekla; Operatőr: Farkas Antal.

(A továbbiakban próbálunk magyarázatot találni arra, hogy ki és miért tüntette el ezt a videót!)

Kárpótlás gyanánt itt több felvétel is megtekinthető a Fili turnéjáról Magyarország Kanadai Nagykövetsége honlapján, illetve Facebook-oldalán – a Boldogasszony Anyánk, amely még a Notre Dame Katedrálisban hangzott el két nappal korábban.

Windsor, majd London következik, június 29-én és 30-án, aztán július 1-én, vasárnap a 150 éves évfordulóra szervezett központi ünnepség Torontóban, amikor a Fili felvonul a parádén, elénekli Kanada himnuszát, este pedig fellép a Kanadai Magyar Kulturális Központban.

A Fili halad a kijelölt úton – és csak butatelefonnal kommunikál!

Ez azonban nem a lenini út, hanem kapitalizmussal kikövezett sétány. Haáz Sándor tanár úr észrevette, hogy roamingolt okostelefonja 400 eurónyi tarifát produkált két-három nap alatt, pedig csak normális dolgokra használta. Ugyancsak ezt tapasztalta Farkas Antal kollégánk is, ám ő 100 eurónyi dollárnál gyorsan lebutította a készülékét, még mielőtt elszállt volna vele kibertér, hogy ne kelljen kifizetnie egy tehén vagy egy laptop árát a tengeren túli szolgáltatónak.

Elképzelhető, hogy a kísérők, netán a gyermekek közül is többen hasonlóan jártak, de határozott utasítást kaptak a telefonhasználat korlátozására. Úgyhogy nem áll fenn az a veszély, hogy a Fili a turné végén menedékjogot kell majd kérjen egy olyan országban, ahol a tetemes telefondíjakat eltörlik. Csak hazakerülnek, s nem kell majd a számlák elől bujkálniuk. A szálláshelyeken, bizonyos intézményekben, köztereken, ott is van ingyenes WiFi, s időnként ki is használhatják a helyzetet üzenetek küldésére. A tudósítókkal való kapcsolattartást is ez a probléma nehezíti olykor, illetve a hét órás időeltolódás is, hiszen mi már rég lefeküdtünk, miközben odaát még javában zajlanak a soron levő koncertek.

FRISSÍTÉS 1.

Így számolt be az M1 a turnéról:

FRISSÍTÉS 2.

Találkozás egy Japánból érkezett utcazenésszel – az alkalom nem pentaton melódiát provokált, hanem olyan dalt, amely 1990 után mélyen beivódott a köztudatba. Itt éppen pihennek, vagy inkább szórakoznak a Filisek:

FRISSÍTÉS 3.

Ezen a linken egy angol nyelvű beszámoló olvasható. Forrás: Ian Shalapata/ Winsdor’s Square.

FRISSÍTÉS 4.

Zajlanak a Canada Day előkészületei. A CTV híradójának beszámolója – szintén angolul:

Az együttes fotósa, Tókos Attila felvételeit használtuk.  

Simó Márton/ élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.