Megoldódhat a romániai kormányválság

Aláírta kedden Klaus Iohannis államfő a Mihai Tudose miniszterelnöki kinevezéséről szóló rendeletet. A kijelölt miniszterelnöknek a parlament elé kell járulnia, hogy az bizalmat szavazzon kabinetének és a kormányprogramnak – tájékoztat az Államelnöki Hivatal.
Az államfő a parlamenti pártok vezetőivel való tárgyalásokat követően, hétfő este bejelentette, hogy a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének közös jelöltjét, Mihai Tudosét bízza meg kormányalakítással. “A jelenlegi válság súlyosan árt Romániának, árt a hazai gazdaságnak és az ország külföldi megítélésének. Ennek a válságnak mielőbb véget kell vetni” — fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában. Iohannis hangsúlyozta, mielőbb új kormányra van szükség, amely “megoldja a megoldatlanul hagyott problémákat”, illetve a PSD belső válsága által előidézett gondokat, ugyanakkor felszólította a parlamenti pártokat, hogy a hét végéig zárják le az új kormány beiktatásával járó parlamenti eljárást.

Úgy tűnik, hogy amennyiben a kormányzati többséggel rendelkező PSD-ALDE koalíció vezetőinek, a két párt vezérkarának sikerül tartania az egyeztetések során kitűzött határidőt és megegyeznek a miniszterjelöltek személyére vonatkozóan, akkor csütörtökön szavazhat bizalmat a parlament az új kormánynak.

Címképen: Mihai Tudose miniszterelnök-jelölt riporterek gyűrűjében – Fotó: Liviu Sova/ Agerpres.

Forrás: Agerpres

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.