Térhatású képek a Nagy Háborúról

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban nyílik meg 2017. június 23-án (pénteken) 18.00 órakor a Magyar Nemzeti Múzeum NÉZŐPONTOK című vendégkiállítása. A kiállítás részét képezik a székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet hagyatékában megőrzött térhatású fényképek is.
Mind az első világháború, mind a fotográfia története iránt érdeklődőknek nagyszerű élményben lehet részük. Háromdimenziós fényképek segítségével a Nagy Háború éveibe lépünk vissza. E különleges technikának köszönhetően a látogató – belépve a képbe –jelenlevőnek érezheti magát a történelemben.

A kiállítás háromdimenziós fényképeket mutat be: a fotók egy piros- kék „szemüveg” segítségével térhatásúvá válnak, a magasság és a szélesség két dimenziója mellett a mélység harmadik dimenziójával gazdagodnak. Mindegyik felvétel az első világháborúhoz kapcsolódik, s mindegyik eredetije egy sztereo fénykép. Ez a különleges fotográfia valójában kettő, egymástól kissé eltérő képből áll, amelyeket az emberi szem állásának megfelelően két különböző szögből vettek fel ugyanarról a tárgyról. A képpár egy speciális szerkezetben, a sztereoszkópban szemlélve egyetlen térhatású képpé olvad össze a képnézegető tudatában. Az öt gyűjteményből (Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára, Felvinczi Sándor magángyűjteménye, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Fotóarchívuma, Strobi Alajos Emlékhely Alapítvány valamint a székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet) válogatott sztereo képek a digitális képfeldolgozás és az úgynevezett anaglif- eljárás segítségével, sztereonéző készülék nélkül válnak háromdimenzióssá.

A több mint száz éve ismert anaglif- technika lényege, hogy a jobb és bal szem helyzetének megfelelően felvett: két képet úgynevezett kiegészítő – komplementer színekkel (pirossal és kékkel) másolják egymásra. Az így kapott képet, a „szemüveg” segítségével, a kiegészítő színek hatásmechanizmusának köszönhetően, az emberi agy térben képes érzékelni.

A vendégeket köszönti SZARVAS Zsuzsanna önkormányzati képviselő. Megnyitóbeszédet mond Dr. CSIKÁNY Tamás hadtörténész (Nemzeti Közszolgálati Egyetem). A kiállítást bemutatja Dr. FISLI Éva történész (Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár). Közreműködik KINDA Emese népdalénekes. Házigazda Dr. MIKLÓS Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója.

haberstumpf_villa_kelemen_albert_rajza
A kiállítás helyszíne: Haberstumpf-villa (Bethlenfalvi út 2-6. szám).

HaazRezso_logoHAÁZ REZSŐ MÚZEUM
535600 Székelyudvarhely
Tel./Fax: 0040 266 218375
Kossuth Lajos u. 29. sz. Pf. 22
info@hrmuzeum.ro
www.hrmuzeum.ro

udvarhely_cimer

A Múzeum fenntartója: Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata
www.varoshaza.ro

A Haberstumpf-villa rajzát Kelemen Albert készítette.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.