ÉLET és TÉR – Atyhában

Ismét ellátogattunk Atyhába, ahol jelen pillanatban igen fontos változások zajlanak: épül a templom és a műút, s mintha új jelenségek tűnnének fel itt-ott az alig kétszáz lelkes kis faluban. Épp tanévzárót tartottak az iskolában – benéztünk oda is egy pillanatra -, majd ellátogattunk Vinczeffy László portájára, aki nagyon készül a szombati napra: déli 12 órakor kerül sor az ÉLET/TÉR című kiállítás megnyitójára. További programokról ITT tájékozódhat az olvasó.

Az idei immár a negyedik tárlat a Kakasülő Galériában. Ezúttal a pajtát is bevonják a művészeti életbe, Homloktörő Galéria néven kis stúdióterem áll rendelkezésre, amely egy meglepetés-jellegű kiállítással indít. A galériatulajdonos-művész idén is bő egy hónapon át tartja nyitva a tematikus tárlatot, amelyet székelyföldi és erdélyi kollégái, illetve azok meghívott barátai munkáiból állít most össze.

iskola_felol

munkas

A templom felújítási munkálatai szépen haladnak. Adorján Imre tisztelendő úr elmondta, hogy a Korondi Árcsó Kft. tartja magát a vállalt határidőhöz, az időjárás is kedvez – legalábbis egyelőre -, úgyhogy szeptember végére elvégzik a mintegy 1,7 M lej értékben vállalt munkafázisokat. “Sokan eljönnek, érdeklődnek a helyzetünk iránt. Nem helyiek, nem elszármazottak, hanem olyan magyarok, akik a sajtóból, vagy éppenséggel ismerőseiktől értesültek a tavalyi tűzvészről. Megható ez az együttérzés. És most is folyamatos a felénk forduló figyelem. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy milyen erős a legkülönbözőbb régiókban élő magyarok felénk irányuló figyelme.”

torony

munkas1

Közben megkérdeztük, hogy elégséges-e az az összeg, amely összegyűlt. A plébános elmondta, hogy most is érkeznek adományok az egyházközség számlájára, minden apró kis adomány jól jön, hiszen további kiadásaik vannak, és tulajdonképpen még nem ismert a végösszeg. Egyébként névtelenül is érkeztek kisebb-nagyobb összegek, olyan emberektől, akik ezért nem várnak el semmiféle hálát vagy ellenszolgáltatást. A templombelső látványtervét a Gyulafehérvári Főegyházmegye építészirodája rendelte meg, amely még nem készült el, illetve, ha megvan is, még nem publikus. A helyiek semmit nem tudnak ezekről a tervekről.

A következő hetekben az Élő Székelyföld Munkacsoport több olyan programot szándékszik bonyolítani, amely nagyban hozzájárulhat a falu népszerűsítéséhez, illetve – miután az egyházközség 44 fős csoportja, évtizedes kihagyás után – eljutott a csíksomlyói búcsúra, van remény arra, hogy elszármazottak és külső erők segítségével ezek a rendezvények is közösségerősítő jelleggel bírjanak majd.

iskola

udvar_pap

Szerettünk volna csoportképet készíteni a vakációra készülő gyermekekről, de a címzetes tanítónő, bár megígérte, nem mutatott erre semmilyen készséget. Megjegyezte, hogy úgy-e nem írunk “olyan” cikket most is róluk! Nem írunk olyant. Milyent írjunk? Szépet és jót? Előrelépésről, közösségi szellemről szólót?

gyermekek

Nem tudni, hogy az újságíró, esetleg a közösségi szinteken önkéntesen cselekvők munkája jelent-e valamit a “nemzet napszámosának”, de annyi biztos, hogy képtelen volt annyi jóindulatot prezentálni irányunkban, hogy azzal a kommunikálás szintjén is igazolja építő jelenlétét a településen és a kis iskolai közösségben, amelyben rábízták a kinyíló értelmű csemeték okítását és elindítását a tudás rögös útján. A gyermekek – szüleikkel együtt – gyorsan szétszéledtek, míg ott beszélgetünk a plébánossal és egy-két apukával. Voltak néhányan, akik mobiltelefonokkal fotókat csináltak a saját csemetéjükről, s aztán húztak elfelé, mert hosszú a nyár. A közösség bomlasztása, illetve az összetartozás érzésének elhanyagolása itt nagyon korán elkezdődik. Vagy legalábbis úgy látszik. Tévednénk? Az individuum kiemelése az osztály, az iskola megtartó közösségéből – akár egyéni fotográfia szintjén is – nem túl hasznos cselekedet. A bomlás, a közösség szétzüllesztése apró lépések sorozatából áll. Mint ahogyan az építkezésé is.

Vajon a Kárpát-medencei példa nem jön át az atyhai lelkekig?

Kié lesz a most épülő templom? Milyen hit, miféle közösség fogja megtölteni a nagy-nagy összefogással megújuló istenházát? Kiért, kikért való a nagy összmagyar lélegzet és az aggódás?

Kérdések és kételyek mindig vannak. Az itteni ÉLET és az itteni TÉR szintjén is.

kapolna

A szerző felvételei.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.