Turizmus! – fény és árnyék

Tonći Gaćina, fiatal horvát filmrendező elhatározta, hogy meglátogatja azokat a helyszíneket, ahol a most zajló Kinedok filmfesztivál keretében vetítik a filmjét. Így jutott el a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyag tárába is.

tonci6

Egyrészt az alkotás fogadtatása, másrészt a közönség érdekelte, amelynek tagjai érdeklődnek a munkája iránt. A vetítés után angolul zajlott ugyan a beszélgetés, de azok számára, akik nem beszélik a nyelvet, megoldották a tolmácsolást. Fontos részleteket tudhatott meg az, aki járt már Horvátországban nyaralni, s az is, aki ezután készül oda elmenni. De itt nem erről volt szó.

tonci7

Milyen ez a mozi?

Egyszerű dokumentumfilm. Semmi csicsa. Úgy tűnik, hogy nincsenek benne különlegesen megrendezett szituációk. A helyzeteket maga az élet szolgáltatja. Manapság már elég kisméretűek a mozgóképrögzítő-készülékek, s a stáb felvonulása nem is szembeötlő. A rendező-operatőr akár rangrejtetten is utazhat. Úgy tűnik, hogy a helyzetek többségében ez így is történt.

tomci5

Dramaturgiailag három szerkezeti egység különíthető el: a felkészülés, maga az aktus, majd az, ami utána következik, a dolgok végső elrendezése, a takarítás következik. Mert a szerelemnek is van hátsó udvara, létezik esemény utáni állapot.

tonci4

A rendező nem kommentál, csak használja a rendelkezésre álló mozgókép eszközeit, amelyet a természetes atmoszférával egészít ki. A zene nagyon fontos, hiszen aláfesti, illusztrálja, erősíti a látottakat. Nem idegenforgalmat népszerűsítő a jelen produkció, hanem a turizmus lényegének, magának a vendégfogadás mesterségének életszerű ábrázolásáról van itt szó. A turistának – mielőtt megérkezett – halat kell fogni. Elő kell készíteni magát a hajót, az éttermet, a parancsnoki hídként, kormányosfülkeként, stúdióként üzemelő kabinban el kell helyezni a megfelelő cetliket, hogy a semmiféle nyelven (csak szerb-horvátul? és adriai angolul?, meg olaszul?, esetleg németül?) beszélő mester el tudja igazítani (hülyíteni) majd a soknemzetiségű csoportot. Aztán egy másik helyen szolgálatba kell helyezni a szerkentyűt, amely – egy sokkal módosabb réteget – a hidraulika jóvoltából felrepít az égbe vacsorázni.

tonci3
A rendező, Tonći Gaćina

A könnyűbúvár meg letörli kívülről-alulról az ál- vagy fél-tengeralattjáró ablakait. És aztán megérkeznek a jól előkészített terepre a vendégek. Kinek-kinek igényei és pénztárcája szerint jut a jóból: tenger, annak gyümölcsei, sör, bor, pálinka, buli. Hogy aztán? Marad a fáradtság – a vendéglátóipar dolgozóinak zsigereiben, s marad a mocsok, amit el kell takarítani, fel kell szippantani, s el kell vinni oda, ahol annak a helye. Vagy nem is kerülnek a helyükre a dolgok?

tonci8

Könnyen, játékosan, helyzetkomikummal operál, olykor a párbeszédekben rejlő feszültséget is érzékelteti – ez átjön a román feliratozás ellenére is -, de nem magyaráz túl semmit. A néző nem tehet mást: egyszerűen megérti az üzenetet. Nem muszáj Horvátországba készülnie, csak elvonatkoztat a helytől, s áthelyezi a mondanivalót a saját környezetbe. Mert nálunk sincs ez másképp. Kőkemény üzlet a turizmus, s az van mögötte, amire gondolnánk: felelőtlenség, átgondolatlanság, törvények kijátszása, üzleti szellem és gyenge vagy rossz ízlés. Ez van, ezt tudjuk megmutatni a világnak. Nem kell ehhez tenger, nem kellenek kisebb vagy nagyobb halak, láthatók, de ki is takarhatók a csutakok, az ipari romok, s az árkokba félrevetett szemétkupacokat összegyűjtik majd azok a lelkes civilek, akiknek semmi hasznuk nem volt a szezonból, csak hisznek a szebb és jobb jövőben. És szívnak! Ugyanvalóst mi is. Csak olykor észre sem vesszük…

tonci9

A rendezvényen Szabó Károly fényképezett. A filmből való felvételeket a Kinedok szervezői bocsátották rendelkezésünkre.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.