„Gyöngyszem a sárban”

Legutóbb 2008-ban tartottak falunapokat Nagymedeséren. A múlt hét végén azonban – június 10-11-én – sor került ismét e kis településről elszármazottak és a helyben lakók találkozójára.

A statisztikák szerint ma száz főnél kevesebben laknak életvitelszerűen e faluban – a polgármesteri hivatal szerint 91-en – , habár fénykorában a hely akár hétszáz-nyolcszáz lelket is képes volt eltartani.

med3

A rossz útviszonyok, a kollektivizálás azonban igencsak elvette az itteniek kedvét a vidéki élettől. Ha megnézzük a rendszerváltás utáni számokat, az látszik, hogy 1990 után következtek be a még inkább súlyos változások: az akkori lélekszám a mai duplája volt, és életkor, aktivitás szerint is teljesen más képet mutatott.

Nagymedesérnek ma nincsen tehéncsordája. A földek javarészt kihasználatlanok. Örvendetes dolog azonban, hogy néhány ingatlant szépen felújítottak.

med2

A mostani falunapok idején több százan látogattak el a faluba. Kulturális műsor, szabadtéri szórakozások különböző műfajai várták szombaton az érkezőket, vasárnap pedig istentisztelet keretében adhattak hálát az eltelt évekért, és fordulhattak a jelenlevők a jövő reménysége iránt. Ezt követően a sörsátrakban, árnyat vető fák alatt beszélgethettek a rokonok, ismerősök az elmúlt évekről és a tervekről.

med4

A szerző felvételei.

ÍRÁSUNK FOLYAMATOSAN FRISSÜL!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.