Kezdetét vette az Ünnepi Könyvhét

Európa kultúrája a miénk, és a mi kultúránk Európáé – fogalmazott a 88. Ünnepi Könyvhetet és 16. Gyermekkönyvnapokat megnyitó Závada Pál író a Vörösmarty téren, Budapesten.

Závada kiemelte, hogy az utóbbi évtizedekben ebben „nem volt szokás kételkedni, még kevésbé ezzel nyíltan szembehelyezkedni”. József Attilát idézve hozzáfűzte: az, hogy „fő-e uj méreg, mely közénk hatol – meddig lesz hely, hol fölolvashatol?”, manapság szerinte nagyon is kérdése a könyvhétnek.

Závada Pál szerint „nem tehetünk úgy, mintha ez a nap csak a könyveink és olvasóink felett érzett örömről szólna”, „mintha nagyjából rendben mennének a dolgok” . „Megint egy pártállami prés szorításában, egy újabb autokráciában élünk (…) Vezérlőjének az lett immáron a rögeszméje, hogy a mi hazánkat (…) elfordítja választott irányától és közösségétől, Európától” – hangsúlyozta.

zavada_molnar_adam
Závada Pál megnyitóbeszédet mond – Molnár Ádám felvétele

A könyvheti kínálatból Závada Pál beszédében kiemelte többek között Tompa Andrea, Vida Gábor, Németh Gábor, Szijj Ferenc, Nádas Péter, Tóth Krisztina, Fodor Ákos, Kiss Anna, Egyed Emese, G. István László, Majoros Sándor, Vörös István, Tornai József, Kántor Péter, Erdős Virág és Ágh István új köteteit.

Részletes információkat a dedikálásokról és egyéb könyvszakmai eseményekről a www.unnepikonyvhet.hu honlapon olvashatunk!

Kocsis András Sándor, a könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke bejelentette: kezdeményezik, hogy Esterházy Péter születésnapja, április 14. legyen a magyar próza napja.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.