Sütő Andrásra emlékeznek

A jeles író születésének 90. évfordulója alkalmából készült A GYERTYA KÖNNYE című összeállítás, amelyet Marosvásárhelyen ad elő Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina színművészek az Ariel Színház nagytermében. Rendező: Kincses Elemér. Az előadás előtt beszédet mond Markó Béla költő. Sütő András idén június 17-én lenne 90 éves.

“Nem érdemes azon töprengnünk. hogy melyik nemzedék mit vétett, mit mulasztott a világmegváltásban, Van elég mai és holnapi tennivalónk. Az arcunkat nem szabad elveszítenünk” – írta Sütó 1976-ban. Szavai ma is érvényesek.

Az előadásokra – 2017. június 16-án, pénteken 19.00 órától, illetve június 17-én, szombaton 17.00 órától – a belépés ingyenes, de az ülőhelyek biztosítása érdekében a részvételi szándékot kérik jelezni a 0740-566454-es telefonszámot.

Ez a program a Sütő András Baráti Egyesület és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa közös szervezésében valósul meg.

amerika
Az AEÁ-ban Kányádi Sándorral és Farkas Árpáddal (1973)

Sütő András 1927. június 17-én született Pusztakamaráson és 2006. szeptember 30-án hunyt el Budapesten. Mezőségi paraszti családból származott. Soha nem tagadta meg népi gyökereit. Életművében a vidék, az erdélyi magyar értelmiség és az általános emberi sorsproblémák egyaránt felvetődnek, s azokra az adott kor lehetőségein túlmutatva igyekezett munkáiban – konkrétan és áttételesen is – megfelelő válaszokat adni. Prózai és színpadi művei már igen fiatalon a romániai és az egyetemes magyar irodalom élvonalába emelték.

suto-andras4
Az író szobrának leleplezése – Székelyudvarhely 2013. június 23.

Közíróként és az erdélyi magyarság politikai szinteken is megnyilvánuló személyiségeként elidegeníthetetlen érdemeket szerzet a totalitárius diktatúra és az azt követő újdemokrácia idején egyaránt. Személyében, értelmiségi magatartásában a magas kultúra és a közéletiség elválaszthatatlanul fonódik egybe. A marosvásárhelyi Református Temetőben nyugszik. Magyarországon több városban szobor őrzi emlékét. Erdélyben egyetlen köztéri szobra áll Székelyudvarhelyen. Jelenleg Marosvásárhelyen is készülnek a méltó emlékállításra, ám ez a gesztus a városi tanács nem megfelelő hozzáállása miatt azonban ezidáig még nem valósulhatott meg. Tisztelői, igazi értő azt állítják, hogy tulajdonképpen minden településen szobra áll az írónak, ahol műveit ismerik és magyarul beszélő emberek élnek.

kanyadi_suto
Kányádi Sándor és Sütő András – a felvétel 1970 körül készült

A fotók a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) gyűjteményéből valók.

Élő Székelyföld Munkacsoport 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.