Etéden ismét énekeltek

Május utolsó napján, 31-én az etédi kultúrotthonban zajlott a Száll az ének szájról szájra elnevezésű népdalverseny. Szervezői az etédi Jósika Miklós Általános Iskola, az Etéd Község Gyermekeiért Egyesület, az elmúlt évektől pedig Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont.

A vidék iskolás korú énekeseinek seregszemléjén idén a székelykeresztúri Orbán Balázs Elméleti Líceumhoz tartozó betfalvi, a Petőfi Sándor Általános Iskola, a szentábrahámi Benedek Elek, a székelyszenterzsébeti Péchi Simon, az újszékelyi Bem József, a nagygalambfalvi, a siménfalvi Marosi Gergely, a kőrispataki általános iskolák, illetve a küsmödi elemi iskola, illetve a helyi iskola képviselői vettek részt.

5eted

Tiboldi Sándor igazgató a népzenekutatásban élen járó magyar tudósok véleményét idézve fogalmazta meg a verseny célját, illetve fontosságát. Az etédiek furulyacsoportja lépett színre saját műsorral a verseny megkezdése előtt. A tavaszi virágokkal és szőttesekkel díszített teremben három korosztályban kellett bizonyítaniuk a jó hangú iskolásoknak. Szünetekben a helyi tánccsoport, illetve a székelykeresztúri Kispipacsok együttes több vidék táncait mutatta be.

1eted

A legkisebbek közül első díjat kapott a nagygalambfalvi Farkas István, második az etédi Kelemen Ágnes, harmadik a kőrispataki Antal Zsófia, dicséretesek a kőrispataki Jakabfi Anna, az etédi Szabó Anna és Szilveszter László.

A versenyzők mind-mind saját településük népviseletét öltötték magukra ez alkalommal. A harmadik-negyedikesek közül a siménfalvi Kibédi Kincső kapott első díjat, másodikat az etédi Simon Nóra, harmadikat a küsmödi Major Fanni. A polgármesteri hivatal jóvoltából az elemisek korcsoportjában nagydíjat is odaítéltek, ezt a kőrispataki Nagy Nikoletta érdemelte ki. A felső tagozatosok színvonalas előadásai után a következő rangsort állapított meg a zsűri: Pál Orsolya Tímea (keresztúri Petőfi Sándor iskola) első, iskolatársa, Szél Kincső második díjat vihetett haza, a küsmödi Gellérd-Székely Ágota, az etédi iskola tanulója harmadik lett. A korosztálybeliek nagydíját a petőfis Simó Kamilla vehette át, a Keresztúr kistérség különdíjával együtt.

A színre lépő iskolások egyikénél-másikánál némi izgalom is árulkodott arról, hogy nagy a verseny tétje. Legtöbbjük magabiztosan állt színre, a közönség tapsa is jelezte, mennyire értékeli teljesítményüket. Az értékeléskor az is elhangzott, hogy a népdalaink és táncaink ismerete ugyanolyan fontos, mint a tárgyi kultúránké.

Bár tréfás utalásként elhangzott, ez évben a tizenharmadik alkalom, hogy Etéden megszervezték a népdalversenyt, egyáltalán nem bizonyult balszerencsésnek, ha csak valaki le nem maradt a szünetben vásárolható vattacukorról, fagyiról. A sikeres rendezvény közös ebéddel ért véget.

A fotókat a szerző készítette.

P. Buzogány Árpád

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.