Isten hozta, Elnök Úr!

Magyarország köztársasági elnöke, Áder János, amióta államfőként szolgálja a nemzetet, minden pünkösd alkalmával ellátogat a csíksomlyói búcsúra. Idén különleges eseménynek számított, hogy a magyar kormánytámogatással és jelentékeny civil segítséggel Kanadába készülő Szentegyházi Gyermekfilharmónia (a Fili) a köztársasági elnök tiszteletére szervezett koncertet Szentegyházán.

Munkatársunk, Farkas Antal fotós-operatőr, televíziós szerkesztő kisfilmet készített az eseményről.

A jeles szakember, aki idehaza és külföldön is igen sokat tesz a székely identitásért, szerdán a tengeren túlra repül, hogy előkészítse a Fili turnéját. A helyszíneket és az előadások időpontjait már hónapokkal korábban rögzítették. Most a konkrét feladatok személyekre való leosztását fogja Farkas Antal elvégezni, hiszen az az elképzelés, hogy hasonlóan az európai turnékhoz, a filisek Kanadában is családoknál kapjanak szállást, ami elsősorban arra jó, hogy továbbélő kapcsolatok alakuljanak ki és a gyermekek megismerkedhessenek az ottani hétköznapi élettel. Nyilvánvaló, hogy amikor indokolt és jelentkeznek a fáradtság tünetei, az együttes kényelmes szállodákban és kollégiumokban fog pihenni, hiszen ez a majdnem kéthetes előadókörút alaposan próbára teszi a diákokat és az őket kísérő pedagógusokat egyaránt.

Megállapodtunk arra vonatkozóan, hogy a Kanada függetlenségének 150. évfordulója tiszteletére szervezett  ünnepségekről és a kinti magyar közösségekben tartott előadásokról szóló exkluzív beszámolók közlésével portálunk a program időtartama ideje alatt mindvégig követni fogja a Filit, és a Farkas úr által küldött fotókat, videókat, szöveges beszámolókat, a kommentárokat egyaránt közzétesszük itt, ezen a médiafelületen.

Az Élő Székelyföld Munkacsoport állandó partnerként és barátként kíván jó utat, sikert az Atlanti Óceán túlsó partjára igyekvő ifjú székely nagyköveteknek!

Címképen: Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a csíksomlyói búcsún – Fotó: Veres Nándor/ MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.