A székely-magyar rovásírásról

Az Udvarhely Napok keretében tartott előadást Varga Sándor szovátai lelkész a rovásírásról. Nem tartja magát igazi profinak, hiszen munkája mellett tanulta meg ezt az írásmodort. A rálátása azonban komoly, hiába szerénykedik. Érzékét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy kidolgozott egy oktatási módszert, amellyel bemutat analógiákat, logikus összefüggéseket állapít meg az írásjelek és bizonyos természeti jelenségek, szimbólumok között.

DSC04379
Varga Sándor lelkész, rovásírás-szakértő

A rovásírás nem okoskodó szobatudósok találmánya, hanem olyan írás, amelyet népünk több évezreden át használt. Nyilván nem a mai változatot, hiszen a protorovás-írás folyamatosan fejlődött az évszázadok során a sztyeppei népeknél.

rovasterkep
A rovásírás elterjedése a 9. században – forrás: Wikipédia

A honfoglalás a megmaradás garanciáját jelentette 896 körül, csakhogy ekkor vallást és kultúrát is kellett cserélni. Nem volt nehéz, hiszen a magyarok korábban is egyisten-hívők voltak, viszonylag zökkenőmentes volt a kereszténység felvétele, de az írás elveszítette hivatalos jellegét, hiszen áttértek a latin nyelv és a latin betűk használatára. Fokozatosan visszaszorult a rovásírás használata az írástudatlanok köreibe, elsősorban azok használták, akik a latin betűket nem ismerték, pásztorok, mesteremberek, de a 10. és a 11. századból is maradtak fenn emlékek, később azonban – a 15-16 századból főként a Székelyföldön találunk rovásírásos-feliratokat.

DSC04371

Varga úr bevallotta, hogy gyermekkorában Ráduly János néprajzkutató, költő szomszédságában laktak. Nagy hatással volt rá a jeles etnográfus, s így az első ide vonatkozó ismereteket már kisiskolás korában elsajátíthatta.

A rovásírás jobbról balra haladva olvassuk. Akárcsak a latin betűs magyar írásban, itt is minden hanghoz megfelelő szimbólum, azaz 40 írásjel tartozik. Megoldott a rövid és hosszú magán-, illetve mássalhangzók, a számok jelölése. Mára már az elektronikus változat is elkészül. A tiszteletes bemutatta az újszövetségi szentírás egy rovásírásos példányát, amelynek büszke tulajdonosa és használója.

Felnőttek néhány hét alatt elsajátíthatják a rovásírást. Gyakorlat és kitartás kell hozzá, hogy alfabétákká válhassunk. Egyébként meg is van a kedvünk hozzá, csak éppen keresgéljük a megfelelő időszakot hozzá. Annyi azonban biztos, hogy Varga Sándor urat meg fogjuk hívni valamelyik programunkra legalább egy előadás erejéig, hogy haladjunk.

rovasiras_tabla
A Magyar Adorján által szabványosított és továbbfejlesztett székely-magyar rovásírást használják ma a Kárpát-medencében

Egyébként a tiszteletes szokott rovásírás-táborokban is oktatni, ahol a diákok másfél-két hét alatt igen jelentékeny eredményeket érnek el őseink írásának megismerése és használata terén.

Ki tudja? Akár egy ilyen tábort is szervezhetünk valamikor…

Simó Márton 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.