Kelemen Magdolna kitüntetése

Amint arról korábban beszámoltunk, a múlt szerdán tartották a Magyar Néprajzi Társaság (MNT) éves (129.) közgyűlését, majd az egyesületi beszámolók és jelentések elhangzását követően díjakat adtak át, illetve a díjazottak közül Küllős Imola, Hála József és Smid Mária Bernadett tartott előadást. Munkatársunk, Kelemen Magdolna néprajzkutató, a Sótörő Kulturális Egyesület képviselője tevékenységét Sebestyén Gyula-Díjjal ismerték el.


Sebestyén Gyula, a díj névadója

Sebestyén Gyula (1864-1946) folklorista, irodalmár, a Magyar Nemzeti Múzeum könyvtárának igazgatója, hosszú pályafutása alatt igen sokrétű tevékenységet fejtett ki. Kutatta és felleltározta a corvinákat, a hun-avar-magyar összefüggéseket vizsgálta. Jelentősek a középkori irodalom tárgykörében megjelent tanulmányai is. Függetlenül attól, hogy a Dunántúlról származott, munkássága kiterjedt az Osztrák-Magyar Monarchia legtávolabbi vidékeire, így a Székelyföldre is. A rovásírás-kutatás egyik első tudományos igényű képviselője. Az MTA levelező tagjává választották (1905), titkára (1898), majd főtitkára (1899), illetve elnöke volt a Magyar Néprajzi Társaságnak. Úttörő jellegű munkássága, rendszerező és kultúrtörténeti jelentőségű tanulmányai ma is értékes forrásai a fiatal kutatóknak, személye példakép és megkerülhetetlen a néprajzosok számára.


Kelemen Magdolna 1990 óta tagja a Magyar Néprajzi Társaságnak. Óvodapedagógusként évtizedeken át arra törekedett, hogy a néphagyományokat őrizze és terjessze, igen zsenge korban szerettette meg a kisgyermekekkel dalainkat, táncaikat, a kézművesség különböző formáit, akik aztán felnőttként is hasznosították, illetve továbbadták, továbbadják ma is a tanultakat. Ily módon a felnőtt műkedvelők a tanítványai maradtak, akik később részt vettek azokban a programokban, amelyeket Kelemen Magdolna életre hívott a sóbányászatáról és fürdőjéről híres nagyközségben.

Kelemen Magdolna a budapesti Néprajzi Múzeumban a díj átvétele után (Czeller Éva felvétele)

Túl a népművelésen és a műkedvelésen, jelentős viselettörténettel foglalkozó tevékenysége, fontosak a népi gyermekjátékokról és a különböző ünnepkörökhöz kapcsolódó, a Sóvidék földrajzi határait átlépő tanulmányai. Igen markáns képviselője annak az értelmiségi rétegnek, amely képviseli és gyakorolja is a szűkebben értelmezett szülőföld néphagyományait, hozzájárulva így a helyi identitás őrzéséhez és felmutatásához.

kozonseg
A közgyűlés közönsége (Czeller Éva felvétele)

Portálunk állandó és kitartó munkatársának ezúton is gratulálunk, kívánunk jó egészséget, további erőt és kellő energiát a kutatásokhoz, illetve az eredmények tudományos jellegű feldolgozásához.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.