Megyenapok, városnapok

Hargita Megye Tanácsa szervezésében a Pünkösdre hangolva! mottó jegyében május 25. és június 4. között zajlanak a megyenapok, a Székely Anyaváros pedig Udvarhely Napokat tart május 26. és június 2. között. Bármerre járunk a megyében, majdhogynem minden településen érezni az ünnepi hangulatot. Vagy szereplőkként, vagy házigazdákként, esetleg programok látogatójaként talán minden itt élő polgár érintett.

Jó dolog ez a pünkösdre való ráhangolódás, hiszen önnön értékeinket is felfedezhetjük, amikor meg kívánunk mutatkozni a világnak.

Mi is részt vettünk néhány rendezvényen. Próbálunk most egyikről-másikról beszámolva kedvet szerezni a továbbiakhoz minden érdeklődőnek, hiszen három munkanap után most egy ötnapos hosszú hétvége következik, amelybe sok-sok program belefér, akár a somlyói búcsúra való ellátogatás, hazatérés a szülőfaluba, és munka is, hiszen kapálni kell, a kertekben pedig már kaszálni is lehet, ha az időjárás engedi. Összeköthető a kellemes a hasznossal.

DSC03932
Az Ocho Macho koncertje idején esett

Pénteken az idő nem kedvezett túlságosan a székelyudvarhelyieknek, főleg az esti koncertek látogatóinak kellett megküzdeniük az esővel, de sokakban megvolt ehhez a kellő elszántság.

DSC03937

Szombaton egy fokkal már jobb volt a helyzet, s ez meg is mutatkozott az érdeklődésen. Bár ekkor is dörgött-villámlott, és helyenként a szomszédos településeken jégeső is volt, a Nyikó-mentén és Zeteváralján hullott jég, ezt mi is észleltük, amikor ellátogattunk a Zetavár Panzióba, ahol zajlott az Udvarhely Néptáncműhely évadzáró szabadtéri táncházas találkozója.

bihalak_var
A város bivalyai a várban

A vasárnap már sokkal derűsebb volt mindenfelé az ég. Még a bihalak is jól érezték magukat a Székelytámadt-várban. Nem is beszélve a Székelyföldi Legendárium és az Arany Griff Rend hagyományőrzőiről, akik uralták a terek egy részét. Egyéb intellektuális jellegű és kulináris programokból egyaránt lehetett válogatni. Nekünk ez jutott, mert aztán frissen elballagott ismerősöket kellett felkeresnünk egy-egy rövid látogatás erejéig, hogy kinek-kinek átadhassuk a személyre szabott útravalót.

Úgy a megyei, mint a városi programok folytatódnak. Lehet közülük válogatni bőven.

Ahogy írtuk, az Élő Székelyföld munkacsoport két esemény létrehozásával vesz részt az Udvarhely Napok kulturális kínálatában.

nobile

A Szent István teremben, kedden, május 30-án, 18.00 órától kezdődően levetítjük két kollégánk – Farkas Antal és Balázs Árpád – dokumentumfilmjét az idén 120. éves Városházáról, majd ezt követően Oláh-Gál Elvira újságíró-riporter, a Magyar Rádió tudósítója Nobile Officium című kötetének bemutatására fog sor kerülni.

jcs_MALA
Jakab Csaba és Márton László Attila, a 2014-es velencei Építészeti Biennálén Magyarországot képviselték

Csütörtökön, június 1-én, a Gondűző Szálloda és Étterem konferenciatermében, 18.00 órától kezdődően tart előadást a Budapestről érkező Jakab Csaba építész, egyetemi docens az ÉPÍTÉS című kötetről, amelyet Márton László Attila kurátor-társával közösen írtak a 2014-es Velencei Biennálé alkalmával. A teljes anyag egy része anyagi okok miatt csak angolul jelenhetett meg akkor, most viszont a magyar nyelvű csonkítatlan változatot veheti kézbe az érdeklődő.

epites_borito
A kötet borítója

Mindkét rendezvényre sok szeretettel várjuk a portál olvasóit!

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.