Nyomoznak Almáson

A címképen idilli jelenet látható, amelyen egy vasárnapi istentisztelet után épp hazafelé igyekeznek az emberek. A templom előtti kis park is „békebeli” nyugalmat áraszt. Olyan helyként mutatkozik a falu, ahol lehet és érdemes élni. Akár nyugodt és meghitt hangulatú település is lehetne Homoródalmás, de mégsem az. Nem teljes a nyugalom.

Amint azt korábban a helyszínen szerzett tapasztalatok birtokában írtuk és szerkesztőségünk munkatársa által készített fotókkal illusztráltuk – tudósításunk ITT olvasható – , a községben bűnesetek sorozata történt a közelmúltban. Bár látszólag nyugalom van, a felszín alatt továbbra is indulatok izzanak.

Nincsen könnyű helyzetben a helyi vezetés, és roppant nehéz, fáradságos munkával jár a rendőrségnek is kiderítenie a bonyolult bűnesetek hátterét. Ami biztos: az önkormányzati vezetők lélekjelenlétének és a Hargita Megyei Rendőrség beavatkozásának, illetve a csendőrségi rohamosztag kivezénylésének köszönhető, hogy nem fordult súlyosabbra a helyzet a május 19-ről 20-ra virradó éjszakán és a következő napokban.

Nyilatkozott a rendőrség is a hétvégén történtekről

A Hargita Megyei Rendőrkapitányság részleteket közölt és beszámolt a most is zajló nyomozásról. Igen óvatosan és körültekintően fogalmaz a tényekről és a foganatosított intézkedésekről.

A rendőrök Homoródalmás vonzáskörzetében megakadályoztak egy komoly rendbontást – áll a közleményben – , több cselekmény vizsgálatára nyitottak bűnügyi iratcsomót, jelenleg pedig folytatják a nyomozást és a kihallgatásokat a tettesek, az eseményekben résztvevők azonosítása és felelősségre vonása érdekében. A nyilvánosságnak szánt teljes rendőrségi közlemény – román nyelven – ITT olvasható.

A község területen 30 napra bevezették a fokozott rendőri felügyeletet, amely azt jelenti, hogy a helyi szervek mellett a kivezényelt csendőrségi alakulat tagjai 24 órás szolgálatban járőröznek és igyekeznek megelőzni minden kirívó eseményt vagy cselekedetet. A lakosság türelmét és együttműködését várják el a helyi és az állami hatóságok.

Feltételezhető, hogy újabb feljelentések készülnek minden fél részéről, és lesznek további tanúmeghallgatások is. A sokszereplős és bonyolult ügy(ek)ben előbb-utóbb ki kell derülnie, hogy ki és milyen indok által vezérelve cselekedett, s mi válthatta ki az agresszív viselkedést. Nincsen szó etnikai jellegű ellenségeskedésről, hanem valószínű, hogy rosszul megírt vagy félreértelmezett megállapodások és a birtokháborítás, az illetéktelen területhasználat okozta a konfliktus kirobbanását.

Az almásiaknak fel kell növekedniük egymáshoz, hogy valóban magasabbak lehessenek másoknál, vagy legalább egyformák, mert most egy kicsit mélyebben vannak. Bencző Dénes tiszteletes egykori megállapítása ebben a pillanatban nem állja a helyét. Hasonlóan gondolkodtunk mi is Tikosi László polgármesterrel, már vasárnap a késő délutáni órákban, amikor ott várakoztunk az udvarhelyi törvényszék épülete előtt egy elektromos kábeleknek ásott árok melletti földkupacon, megállapítva, hogy benne vagyunk a gödörben, s nemcsak az almási gyökerek által, hanem úgy általában, hiszen nem keltik túl jó hírét a vidéknek sem az ilyen sajnálatos esetek.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.