Szent László nyomában – Oroszhegyen

A 2017-es évet Szent László-emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a „lovagkirály” trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. Az emlékév célja felhívni a figyelmet arra, hogy Szent László a keresztényegység jegyében kapcsolta össze a közép-európai nemzeteket. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont az év folyamán több rendhagyó Szent László vonatkozású rendezvénnyel kapcsolódik az emlékév programsorozatához.

Május 25-én, csütörtökön a felsőboldogfalvi és az oroszhegyi diákok a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által szervezett tanulmányút és rendhagyó történelemóra keretében ismerkednek Oroszhegy látványosságaival és Szent László legendáival.

Az esemény része egyrészt a Szent László Év keretében szervezett programoknak, másrészt szerepel a május 25. és június 4. között zajló XIII. Hargitai Megyenapok programjai közt.

szlaszlo1
A nyuládi “csűr” szabadtéri rendezvények alkalmával színpadként üzemel

A tanulmányút során a diákok meglátogatják a falu Nagyboldogasszony oltalmába ajánlott római katolikus templomát, ahol megtekintik a templomhajó északi falán látható Szent Lászlóhoz kapcsolódó legendát, amint vizet fakaszt a sziklából. Ezután a falu egyik legfőbb látványossága a turisztikai központ látogatására is sor kerül, amelyet 2013 szeptemberében avattak fel. Az épület formája és elrendezése alapján egy közel két évszázados lakóház, amely többnyire az eredeti építőanyagok felhasználásával született újjá. A turisztikai központnak otthont adó épület a népi építészet vidékünkre jellemző stílusjegyeit viseli magán, a kékre meszelt homlokzatokkal, az udvarra néző eresszel.

szlaszlo4
A turisztikai információs központ

A program további része a Nyúládi platón zajlik, itt a gyerekek megtekintik a középkori kápolnaromot, az Urusos-kutat, a Fijér fáját és rendhagyó történelemóra és középkori viselet és táncbemutatón vesznek részt a Nárcisz Látogatóközpontnál.

szlaszlo2
Oroszhegy köpontja – a római katolikus templom

Oroszhegy falunak híres búcsújáróhelye volt, a falutól északra elterülő Kápolna mező nevű helyen, amelynek közelében a hagyomány szerint csodás gyógyulások történtek. A gyógyító erejű forrást Urusos-kútnak nevezik, keletkezését az oroszhegyiek Szent László királlyal hozzák kapcsolatba, aki e tájon vonult csapatával és fekélyes katonái gyógyulásáért Istenhez imádkozott, majd beleszúrta kardját a földbe, és ennek nyomán forrás fakadt. A csodás hatású víz különféle sebek gyógyítására alkalmas, ezért az ide összesereglett zarándokok igyekeztek megmosni beteg testrészüket.

urusos
Az Urusos-kút

A gyógyulni vágyók, illetve azok hozzátartozói fürösztőedényt is vittek magukkal, a kút környékén fürösztötték meg beteg gyerekeiket, az otthon maradt betegeknek vittek a romolhatatlan vízből, a gyógyulás reményében pedig azok ruháiból egy darabot a kútnál hagytak ágra, drótra akasztva. Ezek a gyógyulások, csodás jelenségek hívták életre még a középkor folyamán azt az „erdei” kápolnát, ahová minden évben áldozócsütörtökön az oroszhegyiek és a környék lakói elzarándokoltak.

felulrol
A kápolna felülnézetből

A program délelőtt 10.00 órakor kezdődik Oroszhegy központjában, minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!

A fotók a Forrásközpont és az Oroszhegyi Polgármesteri Hivatal archívumából valók.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont közlése nyomán.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.