Csanády Györgyre emlékeztek a székely himnusz születésnapján

A Székely Anyaváros belvárosi református temetőjében hétfőn délután 5 órától kezdődően koszorúztak Csanády György (1895-1952) síremlékénél, majd ezt követően a helyi önkormányzat és civil szervezetek képviselői rövid ünnepséggel tisztelegtek. Ebben az évben – a Bethlen Gábor utcában zajló felújítás miatt – az emléktáblánál nem tartottak megemlékezést.

csanady
Csanády György (középen) egy 1940-ben készült felvételen – Fotó: a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum archívumából

A székely himnuszt, amelynek szövegét Csanády írta, zenéjét pedig Mihalik Kálmán (1896-1922) szerezte, 1922. május 22-én adták elő először Aquincumban (Budapest, III,). A zeneszerző nem sokkal ezt követően, igen fiatalon elhunyt.

Közös alkotásukat 1922 őszén Csanády már Himnusznak nevezte az általa szerkesztett Új Élet hasábjain, amikor Mihalik temetésről is beszámolt.

Himnuszunk a két háború között főleg a Magyarországra telepedett erdélyiek és székelyek körében volt népszerű. Általánosan a II. Bécsi Döntés után terjedt el a visszacsatolt területeken. Később azonban – a totalitárius rendszerben – a hatóságok különösebben nem szívlelték.

Aki hallgatta, az is három hónapot kapott

Főleg az 1950-es években akadályozták a szervek a székely himnusz rendeltetés szerinti használatát. Annak ellenére, hogy üldözték, tiltották az éneklését, mindvégig a társas összejövetelek, az önérzetet és tartást erősítő programok szerves része volt. Napjainkra Kölcsey Himnusza, Vörösmarty Szózata mellett fontos és kihagyhatatlan tartozéka a székelység egyházi és világi ünnepeinek, az önmeghatározás egyik fontos eszköze.

Címkép: ifj. Simó Márton

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.