Kallós Zoltán két Europa Nostra-díja

Az Europa Nostra-díjat áprilisban, a közönségdíjat pedig e hét elején ítélték oda Kallós Zoltán válaszúti néprajzkutatónak. Az életének 92. évében járó, idős, ám ma is igen tevékeny alkotónak az elismeréseket csütörtökön adták át válaszúti otthonában, az általa létrehozott magyar oktatási nyelvű szórványközpontban.

Az ünnepségen jelen volt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Navracsics Tibor európai uniós biztos is. A két díjat, az Europa Nostra képviseletében Maria Berza vitte el a Nádas-mentére.

Kallós Zoltán érdemei elévülhetetlenek. Több mint hatvan éves pályafutása során olyan intézményt hozott létre, illetőleg ő maga volt az az intézmény, amely rendkívülien értékes népdal- és balladakincset, múzeumnyi tárgyi értéket gyűjtött egybe és rendszerezett, kisugárzásával, az egybegyűjtött kincsek népszerűsítése által divatokat teremtett, többek között neki köszönhető az 1970-es években útjára indult, s ma már hungarikumnak számító táncház-mozgalom, amelynek a Kárpát-medencében minden magyarlakta régióban vannak követői, akik urbánus környezetekben éltetik a néptáncot és a népdal, illetőleg visszaviszik a forráshoz az egykor begyűjtötteket, hogy azok születési helyükön ismét működhessenek és helyet találjanak maguknak a lelkekben, a hétköznapi és az ünnepi alkalmakkor.

A magunk részéről mi is jó egészséget, sok erőt és kitartást kívánunk Kallós Zoltánnak a továbbiakhoz!

Forrás: MTI, RMDSZ

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.