Homoródalmáson helyzet van – FRISSÍTVE!

Ismét erőszakos bűncselekmény történt Almáson. Tulajdonképpen bűncselekmények sora zúdult a helyiekre, amelyek szálait a hatóságok próbálták felgöngyölíteni és kivizsgálni ezen a hétvégén. Két előzetes letartóztatásba-helyezés is történt. A bajokat helyiek okozták. A gyökerek azonban igen mélyre nyúlnak.


FRISSÍTVE!

Minekutána több homoródalmási személyt, köztük a polgármestert, az alpolgármestert, illetve a helyi önkormányzat által alkalmazott őrző-védő cég munkatársát – összesen mintegy hat személyt – tanúként hallgattak meg a hét végén, a két őrizetbe vett fiatalembert a 24 órás előzetes lejártakor, vasárnap 19.00 órakor szabadlábra helyezte az illetékes székelyudvarhelyi bíróság, elrendelve ellenük a 60 napos hatósági felügyeletet, mivel úgy vélte, hogy esetükben nem áll fenn a bűnismétlés veszélye. Ebben az időszakban nem hagyhatják el lakóhelyüket, nem utazhatnak külföldre, egymással nem érintkezhetnek. Az ügy kivizsgálása folytatódik.

A fentiekhez esetleg kapcsolható rongálás vizsgálatáról szerkesztőségünk jelenleg nem rendelkezik megbízható információkkal. Az sem világos még számunkra, hogy kik és milyen minőségben tehettek feljelentéseket, illetve az sem, hogy a továbbiakban kik szerepelhetnek majd gyanúsítottként vagy sértettként e szövevényes ügyben.


Többször is lehetett arról olvasni a múlt év végén történt gyilkosság után, hogy – bár sikerült kézre keríteni az elkövetőt – a felszín alatt továbbra is indulatok fortyognak. A faluban polgárőrség alakult, amelynek önkéntesei, mintegy százan a helybeli aktív korú férfiak közül, több bűncselekményt előztek meg az elmúlt hónapokban. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a gyilkosság és több lopás, verekedés tettesei a helyi, beilleszkedésre képtelen cigányok közül kerültek ki.

Ezek a problémák Szent György napja után erősödtek fel

Csend volt ugyan Homoródalmáson, de a legeltetési szezon kezdetétől, ismét kiújultak a nézeteltérések.

Pénteken a kora esti órákban két homoródalmási fiatalember konfliktusba keveredett egy pásztorral, aki az egyikük családja tulajdonában levő kaszálón legeltette a rábízott szarvasmarhákat. Miután kérdőre vonták, hogy milyen jogcímen tartózkodik a területen, azt válaszolta, hogy a gazdája utasította erre. A gazda, azaz a földbirtokkal nem rendelkező szarvasmarhatartó egyén, pontosabban a magáéval együtt feltehetően mások tulajdonában levő állatokat is legeltetésre és őrzésre átvevő vállalkozó, ezt követően tettlegességig fajuló konfliktusba keveredett vélük, amely során, testi sérülést okozva – kutyákkal, gázspray-vel és valamilyen szúró- vagy vágóeszközzel – bántalmazta a két férfit. A fiatal férfiak jelentették az esetet a polgárőrség ügyvezetőjének, az éppen szolgálatban levőknek, akik a helyi rendőrökkel karöltve a helyszínre érkeztek. Úgy nézett ki, hogy sikerült lecsillapítani a kedélyeket, ám a késő esti órákban, szombatra virradóan ismeretlenek lerombolták a bérelt területen álló ideiglenes nyári szálláshelyet, és ugyanott kiégett egy hivatalos iratokkal nem rendelkező gépjármű is. Az ügyben érintett és ugyanakkor testi sértést okozó vállalkozó feljelentést tett, amelynek folyományaként a két fiatalembert szombaton előállították, majd 24 órára előzetes letartóztatásba helyezték őket a csíkszeredai rendőr-felügyelőségen. Nemhivatalos értesülések szerint vasárnap szállítják át őket a csíki rendőr-kapitányságról az udvarhelyi fogdába. Feltehetően törvényszéki orvosi látlelet készül, s majd hétfőn ők is feljelentést tehetnek.

kajmaca2.jpg

Akár civil tiltakozási akciókat is szervezhetnek

A homoródalmásiak elégedetlenek a hatóságok munkájával, amelyek ezúttal is – talán a további konfliktusok megelőzése végett – megerősítették helyi jelenlétüket és a mostani eseményekben szereplő cigányok lakásait védték az illetéktelen behatolóktól, az esetleges rongálóktól. Így kerültek el egy etnikai jellegű összetűzést a magyar és a cigány lakosság között.

kajmaca3

A központi sajtó, a kereskedelmi médiumok és bizonyos emberjogi szervezetek szeretik úgy beállítani az ilyen helyzeteket, hogy azoknak többnyire romák a kárvallottjai. A Homoródalmáson élő cigányok valóban roma származásúak, de anyanyelvüket és felekezeti hovatartozásukat tekintve semmiben nem különböznek a magyaroktól, de amikor konfliktushelyzetekről van szó, akkor a bajok elsősorban a cigányok viselkedési szokásaiból és igen erős kulturálatlanságukból fakadnak, amelyek összeegyeztethetetlenek a megszokott társadalmi normákkal.

A rendezett tulajdonviszonyok, a birtokaikhoz következetesen ragaszkodó helyiek és az egyértelmű föld- és legelő-használati szerződések jelenthetnék a megoldást, amelyek a község minden polgárát megfelelően pozicionálják a helyi társadalom szerkezetében, s ily módon megelőzhetőek az ilyen szintű konfliktusok.

Önkormányzati és civil, illetve rendőrségi forrásokból igyekszünk tájékozódni.

A felvételeket a szerző készítette a helyszínen.

Részletekkel hamarosan visszatérünk!

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.