Zajlik a FUEN kongresszus – románok nélkül

A bukaresti vezetés ismét úgy viselkedik, mintha egységes, homogén és oszthatatlan nemzetállam lenne Románia. Elzárkózik a 60 millió európai polgár közös érdekeiért munkálkodó 62. FUEN-kongresszuson való részvételtől. Sem a kormány, sem az államelnöki hivatal nem képviselteti magát. Iohannis elnök ismételten megfeledkezett szász gyökereiről, s nem érdekli, hogy az egykor milliós lélekszámú romániai német kisebbséget az utóbb 99 évben ellehetetlenítették, üldözték, deportálták, megalázták, majd kilóra eladták a Német Szövetségi Köztársaságnak.

A FUEN nem az ördögtől való

Miután Nagy-Britannia úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból, a 60 milliós lélekszámú őshonos kisebbségek – Portugáliától Bulgáriáig – képezik majd a legnagyobb etnikai tömeget a kontinensen. Ezek a kisebbségek nem kívánják megbontani a nemzetállamok mai szerkezetét, csupán azt szeretnék elérni a tagállamok szintjén, hogy megnyugtatóan részesülhessenek az őket megillető nyelvi és emberi jogokban, hogy biztonságban fennmaradhassanak, és maga az Európai Unió hozzon létre olyan szabályrendszert, amelyet kötelezően érvényesít a tagállamokban.

fuen1
Kelemen Hunor és Vincze Lóránt a FUEN-kongresszus előkészületeiről nyilatkozik

Az Európai Unió nem Amerika

Kontinensünkön nem az etnikai kohó elvének kell működnie, hanem az őshonos nemzetek és nemzetiségek kultúráinak párhuzamossága és egyenértékűsége biztosítja a sokszínűséget, amely a judeo-keresztény erkölcs és eszmeiség, a demokrácia és a hit alapjaira épül.

Annak idején a szovjet típusú társadalmi berendezkedés megpróbálta felülírni a hagyományos értékeket, ám az a projekt nem sikerült. Egy következő homogenizáló jellegű elképzelés sem lehet helytálló, főleg akkor nem, ha még hozzárendelik a humanitárius mezbe öltöztetett migráns-bizniszt, a megélhetési menekültek millióit, akik idegen kultúrákból érkeznek és nem mutatnak fel semmiféle készséget a beilleszkedésre. Ezen az úton a klasszikus Európa visszazuhan a középkorba, vagy pedig megszűnik létezni.

A sajtó úgy értesült, hogy Navracsics Tibort, oktatási, ifjúsági és sportügyekért felelős biztost Jean-Claude Juncker EB-elnök magához kérette a FUEN-kongresszuson való részvétellel kapcsolatosan. Ugyanakkor nyilvánvalóvá vált, hogy román külügy jelentős erőket vetett be, hogy a munkálatokat ellehetetlenítse, illetve bagatellizálja az ott elhangzottakat. Az egy darab háromnyelvű helységnévtábla Kolozsvár határában csupán egy olcsó gesztus, amely némi ideiglenes meghunyászkodást is jelezhet.

fuen2
A bukaresti vezetés minden eszközt bevet, hogy nehezítse a munkánkat és ellehetetlenítse a Minority Safepack (MSPI) kezdeményezést – mondotta Kelemen Hunor -, de a munka zajlik és a kezdeményezésnek folytatása, s reméljük, hogy eredménye is lesz

Kolozsvár polgármestere, Emil Boc, az ország korábbi miniszterelnöke csupán levelet küldött a kongresszusnak, amelyben arra a kisebbségi keretegyezményre hivatkozott, amelyet pár éve éppen Kolozsváron írtak alá, de úgy, hogy az érintettek, a romániai kisebbségek képviselői nem voltak jelen. Ez a fajta magatartás nem új keletű, az el- és mellébeszélésnek hagyományai vannak ebben az országban.

Vincze Lóránt megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a régió valamennyi nemzetének megígért egyenlőség és autonómia majdnem szász évvel az Erdélynek Romániával való egyesülését kimondó Nyilatkozat elfogadása után sem vált még valósággá.

fuen3

Emlékezetesnek ígérkezik a Bonchidán kezdődő aláírásgyűjtés

A Minority SafePack kezdeményezése (MSPI) azonban történelmet ír. Ez az első olyan kezdeményezés, amely pert nyert az Európai Unió luxemburgi Bíróságán a Bizottság azon döntése ellenében, mellyel elutasította egy európai polgári kezdeményezés bejegyzését – mondta a FUEN elnöke.

Péntek délután történelmi pillanatra kerül sor: hivatalosan elkezdődik az egymillió aláírás gyűjtése a bonchidai Bánffy kastélyban, amellyel a MSPI kezdeményezésének kívánnak érvényt szerezni.

A szervezetről magyar nyelven a www.fuen.org honlapon olvashat!

A fotók az RMDSZ honlapjáról valók.

Forrás: MTI, RMDSZ

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.